Składniki:
szklanka pszenicy
szklanka maku
5 łyżek miodu
10 dag. rodzynek
3 łyżki orzechów
skórka pomarańczowa
suszone morele, daktyle i śliwki
szklanka kremowej śmietanki
Przygotowanie:
Starannie wyselekcjonowaną pszenicę należy oczyścić i zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia ugotować, odcedzić, ponownie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Trzeba być cierpliwym, bo pszenica gotuje się nawet 4 godziny. Gdy pszenica będzie miękka, odcedzić i przestudzić.
Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Delikatnie połączyć z odcedzoną pszenicą oraz z rozpuszczonym i podgrzanym miodem.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Dodać posiekane bakalie, skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy. Wszystko ostrożnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kutię można podawać w dwojaki sposób, albo ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki, ta metoda jest bardziej znana.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?