Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wschodnia kutia. Zobacz przepis na słodkie danie wigilijne

ELKA
Kutia wschodnia
Kutia wschodnia
Kutia powinna zagościć na każdym wigilijnym stole.

Składniki:
szklanka pszenicy
szklanka maku
5 łyżek miodu
10 dag. rodzynek
3 łyżki orzechów
skórka pomarańczowa
suszone morele, daktyle i śliwki
szklanka kremowej śmietanki

Przygotowanie:
Starannie wyselekcjonowaną pszenicę należy oczyścić i zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia ugotować, odcedzić, ponownie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Trzeba być cierpliwym, bo pszenica gotuje się nawet 4 godziny. Gdy pszenica będzie miękka, odcedzić i przestudzić.

Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Delikatnie połączyć z odcedzoną pszenicą oraz z rozpuszczonym i podgrzanym miodem.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dodać posiekane bakalie, skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy. Wszystko ostrożnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Kutię można podawać w dwojaki sposób, albo ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki, ta metoda jest bardziej znana.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski