18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Dzień Matki Ziemi - obchody w sobotę

Elżbieta Podolska
Poznań również po raz pierwszy włączy się w obchody Dnia Matki Ziemi
Poznań również po raz pierwszy włączy się w obchody Dnia Matki Ziemi Fot. Janusz Romaniszyn
Wielkopolskie Convivium Slow Food po raz pierwszy w swojej historii włącza się w światowy łańcuch ludzi kochających Ziemię, organizując obchody Terra Madre Day. Jest tym samym jednym z miejsc na świecie, gdzie właśnie 10 grudnia spotkają się ludzie, którym bliskie są idee Slow Food.

Ubiegłoroczna edycja była sukcesem. Tego dnia odbyły się 1153 wydarzenia w ponad 125 krajach. Wzięło w nich udział ponad 170 000 osób.

PRZECZYTAJ TAKŻE:
Warsztaty kucharskie w Chalinie. Tradycja i slow foods [ZDJĘCIA]
Kuchnia w Głosie Wielkopolskim
Znakomite przepisy wielkopolskiej kuchni - dynia

Terra Madre Day to dzień radości połączony z możliwością degustacji lokalnej żywności . Dzięki temu dniu coraz więcej osób ma coraz większą wiedzę na temat tego, co jemy. Ten dzień to także czas zabawy w towarzystwie osób, dla których poszanowanie tradycji kulinarnych, miejsca, w którym żyją jest ważnym elementem dnia codziennego.

- Jeśli nawet ktoś nie może wziąć udziału w zorganizowanym spotkaniu, też może świętować Terra Madre Day organizując na przykład obiad w gronie przyjaciół. Istotą tego dnia jest wspólne spędzenie czasu, poświęcenie go na spotkanie ze smakiem - mówi Marek Gąsiorowski, lider Convivium Wielkopolska Slow Food

Terra Madre Day obchodzony jest na całym świecie. Sposób w jaki ludzie oddają szacunek matce Ziemi jest bardzo różny - od małych spotkań do dużych imprez, od uroczystych pikników po skromne obiady. To także pokazy filmowe, koncerty, wyjazdy w odwiedziny do producentów, petycje w sprawach ważnych dla społeczności lokalnych, działania edukacyjne dotyczące smaku i żywności, lokalne zgromadzenia producentów, kucharzy czy młodzieży.

- Wszystko zależy od kreatywności organizatorów. Jedno jest pewne w tym dniu, ani w żadnym innym nie organizujemy manifestacji z transparentami. Ten dzień to czas szacunku, rozmów o ratowaniu tradycji kulinarnych, lokalnych upraw hodowli i producentów. To czas radości ze spotkań oraz degustacji wspaniałości dobrej kuchni - przekonują przedstawiciele Slow Food.

Poznań również po raz pierwszy włączy się w obchody tego dnia. - Zorganizujemy 10 grudnia późne śniadanie lub jak kto woli wczesny lunch. Będzie smacznie, poznamy producentów żywności, odkryjemy kilka tajemnic, jak nowy ser, a gości zaskoczymy menu. Podamy bowiem 10 wcieleń pewnego dania, które jest bliskie każdemu Polakowi. Idee Slow Food podkreśli fakt, że odbędzie się ona w lokalu w Suchym Lesie należącym do Chrisa, Duńczyka. On będzie także autorem serwowanych dań - mówi Marek Gąsiorowski, lider Convivium Wielkopolska.

Spotkanie odbędzie się w salonie samochodowym Auto Watin w Suchym Lesie pod Poznaniem, gdzie swoją siedzibę ma także Kuchnia Chrisa. Hasłem przewodnim poznańskich obchodów jest: "Niezwykłe dania z lokalnych, zwykłych produktów".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski