Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polewka, czyli zupa z maślanki

Karolina Sternal
Niby nic, a jednak zupa.

Składniki:
1 l maślanki,
1 l wody,
1 szklanka śmietany,
4-5 dag mąki pszennej,
sól,
ziele angielskie,
liść laurowy,
czarny pieprz

Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i maślankę. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu. Postawić na ogień.

W tym czasie w garnuszku roztrzepać mąkę z odrobiną mąki tak, aby nie było grudek. Powoli wlewać do garnka ciągle mieszając, aż do zagotowania.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

W tym samym garnuszku zahartować śmietanę niewielką ilością gorącej zupy, a następnie powoli wlewać go do garnka ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski