18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biały barszcz, czyli poznańskie białe kwaśne

Katarzyna Sklepik
Ten rodzaj poznańskiego białego barszczu dobrze wychodzi na wywarze (bez włoszczyzny!) z peklowanych golonek lub karkówek. Poznańskie białe kwaśne.

Składniki na białe kwaśne:
3 małe peklowane karkówki lub golonki
2 szczypty majeranku
3 łyżki octu
cukier,
pieprz czarny
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
pół szklanki mleka
łyżka mąki krupczatki

Przygotowanie:
Do wywaru z karkówek lub golonek wrzucamy majeranek, czarny pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Potem do garnka wlewamy "zaklepkę" (dobrze wymieszane mleko z mąką krupczatką) i mieszamy zupę. Po wymieszaniu gasimy płomień i zaprawiamy zupę octem i cukrem. Do smaku, jak kto lubi.

Można ją podać z ziemniakami, ugotowanymi w mundurkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski