Składniki na białe kwaśne:
3 małe peklowane karkówki lub golonki
2 szczypty majeranku
3 łyżki octu
cukier,
pieprz czarny
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
pół szklanki mleka
łyżka mąki krupczatki
Przygotowanie:
Do wywaru z karkówek lub golonek wrzucamy majeranek, czarny pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Potem do garnka wlewamy "zaklepkę" (dobrze wymieszane mleko z mąką krupczatką) i mieszamy zupę. Po wymieszaniu gasimy płomień i zaprawiamy zupę octem i cukrem. Do smaku, jak kto lubi.
Można ją podać z ziemniakami, ugotowanymi w mundurkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?