Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki jagnięce z risotto z kaszy jaglanej

Elżbieta Podolska
Polędwiczki jagnięce z risotto z kaszy jaglanej
Polędwiczki jagnięce z risotto z kaszy jaglanej
Sposób na wyrafinowaną potrawę z grzybami. Polędwiczki jagnięce z risotto z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 2 sztuki polędwiczek jagnięcych
  • 0,08 kg kaszy jaglanej
  • 1 sztuka groszku cukrowego
  • 50 g drobnych świeżych kurek
  • śmietana 30%
  • cebula
  • por
  • czosnek
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek
  • czerwone
  • wino
  • miód

Marynata do mięsa:

  • miód 1 łyżka
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • świeży tymianek

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Sos:

  • śmietana 30% 100 ml
  • cebula - 1/4 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól,
  • pieprz
  • kurki - 50 g

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek pokroić w talarki - całość podsmażyć do zeszklenia na maśle. Dodać kurki po chwili wszystko zalać śmietaną i zredukować, aż zgęstnieje. Całość doprawić solą i pieprzem.

Zamarynowane polędwiczki podsmażyć na maśle ze wszystkich stron i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5 minut (całość uzależniona jest od tego, jak mocno wysmażone mięso chcesz uzyskać).

Risotto z kaszy jaglanej: Przesmaż por i czosnek na oliwie. Dodaj kaszę jaglaną podlewaj rosołem, nieustannie mieszając. Gdy kasza jaglana będzie gotowa, dodaj wino, masło, na koniec dodaj groszek cukrowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski