Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ketczup własnej roboty

Elżbieta Podolska
e-mieszkanie.pl
Keczup własnej roboty doskonale nadaje się do domowych posiłku. Nie tylko do frytek!

Składniki:
3 kg pomidorów
2 duże cebule
sól,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
imbir,
papryka ostra i słodka,
liść laurowy,
1 goździk,
5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki musztardy
1 łyżka octu

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Dojrzałe pomidory i cebulę pokroić w kawałki. Smażyć do momentu, aż z pomidorów zacznie odchodzić skórka. Wtedy przetrzeć przez sito.

Następnie znowu gotować 2-3 godziny. Pamiętać trzeba o mieszaniu. Odstawić, kiedy ostygnie, znowu gotować przez 2-3 godziny.

Kiedy zacznie robić się gęsty, dodać przyprawy, a na końcu cukier, ocet i musztardę. Wyparzyć słoiki, wlewać gorący ketchup, przetwory z pomidorów pasteryzować pół godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski