Składniki:
- 2 sztuki zielonych szparagów
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- parmezan 50 g
- miks sałat
- 2 grzanki
- 5 g masła
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Winegret malinowy:
- 120 g świeżych malin
- łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Surowe szparagi pociąć wzdłuż, na cienkie paski i podsmażyć na patelni z odrobiną masła, doprawić solą i pieprzem.
Szynkę parmeńską pociąć w cieniutkie plastry i podsmażyć na suchej patelni do postaci chipsów.
Bagietkę pokroić w cienkie kromki i podobnie jak szynkę wysuszyć na suchej patelni do zrumienienia.
Świeże maliny przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka, dodać musztardę, oliwę, cukier oraz ocet winny. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji sosu.
Miks sałat wymieszać z odrobiną oliwy i parmezanem. Na talerzu rozprowadzić winegret malinowy, następnie ułożyć miks sałat z parmezanem, grzanki oraz paseczki z zielonych szparag.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?