Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Letnia sałatka z zielonymi szparagami [PRZEPIS]

ELKA
Letnia sałatka z zielonych szparagów
Letnia sałatka z zielonych szparagów Barłomiej Wutke
Tomasz Różański, szef kuchni IBB Andersia Hotel poleca paniom wyjątkowe dania.

Składniki:

  • 2 sztuki zielonych szparagów
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • parmezan 50 g
  • miks sałat
  • 2 grzanki
  • 5 g masła

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Winegret malinowy:

  • 120 g świeżych malin
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

Przygotowanie:
Surowe szparagi pociąć wzdłuż, na cienkie paski i podsmażyć na patelni z odrobiną masła, doprawić solą i pieprzem.

Szynkę parmeńską pociąć w cieniutkie plastry i podsmażyć na suchej patelni do postaci chipsów.

Bagietkę pokroić w cienkie kromki i podobnie jak szynkę wysuszyć na suchej patelni do zrumienienia.

Świeże maliny przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka, dodać musztardę, oliwę, cukier oraz ocet winny. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji sosu.

Miks sałat wymieszać z odrobiną oliwy i parmezanem. Na talerzu rozprowadzić winegret malinowy, następnie ułożyć miks sałat z parmezanem, grzanki oraz paseczki z zielonych szparag.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski