Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pigwa - doskonała do herbaty

ELKA
Lepsza od cytryny. Jak ją przygotować, żeby nadawała się do herbaty? Podpowiadamy!

Składniki:
1kg pigwy
70 dag cukru

Przygotowanie:
Pigwy dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy nawet na dzień lub dwa. Co jakiś czas należy jednak przemieszać i zobaczyć, czy pigwa wypuściła już sok.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Po tym czasie przekładamy pigwę razem z sokiem do słoiczków. Jeśli pigwa ma wystarczyć na całą zimę, to słoiki należy pasteryzować. Można także zwiększyć ilość cukru do 1 kg. Niektórzy trą lub mielą pigwę, zamiast kroić ją plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski