Składniki:
1kg pigwy
70 dag cukru
Przygotowanie:
Pigwy dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy nawet na dzień lub dwa. Co jakiś czas należy jednak przemieszać i zobaczyć, czy pigwa wypuściła już sok.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Po tym czasie przekładamy pigwę razem z sokiem do słoiczków. Jeśli pigwa ma wystarczyć na całą zimę, to słoiki należy pasteryzować. Można także zwiększyć ilość cukru do 1 kg. Niektórzy trą lub mielą pigwę, zamiast kroić ją plastry.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?