Składniki:
3 kg buraków
2 ząbki czosnku
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
2 duże cebule
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Buraki dobrze umyć, włożyć do garnka i gotować do miękkości. Wyjąć, obrać i zetrzeć na tarce.
UWAGA! W zależności od tego, czy chcemy mieć wiórki, czy prawie jednolitą masę, trzemy buraki na dużych, bądź małych oczkach tarki.
Starte buraki odstawiamy i z podanych składników mieszamy zalewę, do której dodajemy okrojoną w krążki cebulę. Wszystko zagotowujemy. Ostudzoną zalewę wlewamy do buraków, mieszamy i przekładamy masę do słoików. Słoiki należy gotować 20 minut od zagotowania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?