Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Buraczki na zimę, czyli zamykamy w słoiku

ELKA
Co zrobić, żeby nawet zimą móc się cieszyć smakiem buraków? Wystarczy zamknąć je w słoiku! Dzisiaj podpowiadamy, jak to zrobić.

Składniki:
3 kg buraków
2 ząbki czosnku

Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
2 duże cebule

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Buraki dobrze umyć, włożyć do garnka i gotować do miękkości. Wyjąć, obrać i zetrzeć na tarce.

UWAGA! W zależności od tego, czy chcemy mieć wiórki, czy prawie jednolitą masę, trzemy buraki na dużych, bądź małych oczkach tarki.

Starte buraki odstawiamy i z podanych składników mieszamy zalewę, do której dodajemy okrojoną w krążki cebulę. Wszystko zagotowujemy. Ostudzoną zalewę wlewamy do buraków, mieszamy i przekładamy masę do słoików. Słoiki należy gotować 20 minut od zagotowania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski