Turek: Dni Sera i Festiwal Dobrego Smaku

    Turek: Dni Sera i Festiwal Dobrego Smaku

    Izabela Kolasińska

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Na kiermaszu produktów regionalnych będzie można posmakować znakomitych wyrobów

    Na kiermaszu produktów regionalnych będzie można posmakować znakomitych wyrobów ©Andrzej Szozda

    Zamiast Dni Turku w nieco już ogranej formule "festyn z gwiazdą estrady" w tym roku miasto organizuje dwudniową imprezę Dni Sera. Ma to być istny Festiwal Dobrego Smaku z regionalnymi frykasami, występami mistrzów kuchni i konkursami. Dlaczego akurat ser?
    Na kiermaszu produktów regionalnych będzie można posmakować znakomitych wyrobów

    Na kiermaszu produktów regionalnych będzie można posmakować znakomitych wyrobów ©Andrzej Szozda

    - Dwa lata temu przeprowadziliśmy badania ankietowe, z czym się kojarzy marka Turek. Na pierwszym miejscu były sery - wyjaśnia Anna Michalak, kierownik Biura Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Turku. - Stąd pomysł na taką imprezę. Myślę, że dzięki temu wyróżnimy się pozytywnie na tle innych miast.

    Organizatorzy liczą, że Dni Sera, jakie odbędą się w ostatni weekend czerwca na tureckim rynku, przyciągną nie tylko mieszkańców najbliższej okolicy, ale również gości z Poznania, Kalisza, a nawet Łodzi.


    Atrakcji faktycznie ma być bez liku. Kiermasz produktów regionalnych i lokalnych, wśród których obok niezliczonych gatunków serów będą wędliny, piwo, wina, miody i inne frykasy, warsztaty serowarskie, pokazy kulinarne Karola Okrasy i Roberta Makłowicza oraz koncerty. I rzecz najważniejsza: konkursy dla amatorów. Pierwszy, drużynowy na potrawę z serem, drugi - na najlepszy sernik na świecie.

    Jurorem konkursu drużynowego będzie słynny mistrz kuchni Karol Okrasa, a nagrodą możliwość gotowania z nim na scenie. W konkursie na sernik (do wyboru pieczony lub na zimno) będą mogli spróbować swoich sił zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści - cukiernie i piekarnie. Zwycięzca otrzyma sprzęt kuchenny, a firma certyfikat z tytułem przyznanym przez Roberta Makłowicza, który będzie degustował wypieki. Zapisy na konkursy i warsztaty serowarskie przyjmuje już wydział promocji UM w Turku.

    Turecki magistrat chce również przywrócić tradycję pikników w miejskim parku. W latach 20. ubiegłego stulecia turczanie chętnie tam rozkładali kocyki i słuchali koncertów orkiestry. Stąd pomysł na rodzinny piknik, którego najaktywniejsi uczestnicy otrzymają kosze pełne przysmaków.
    Nie zabraknie również atrakcji muzycznych. 25 czerwca na scenie wystąpią Big Band z Turku i Hapaszamy, a gwiazdą wieczoru będzie zespół Biff, zaś 26 czerwca - Stanisław Soyka ze swoim Kwintetem.

    - Stawiamy na muzykę ze smakiem - zaznacza Anna Michalak.

    Patronat medialny nad Dniami Sera w Turku objął "Głos Wielkopolski" i "Życie Konina".

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Magazyn

    Wideo