Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- jajko
- 3 łyżeczki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 140 g szynki
- 100 g pieczarek
- 100 ml śmietany 18% lub 22%
- 2 jajka
- 1 cebula
- olej
- pieprz,
- sól
- natka pietruszki,
- koperek
Przygotowanie:
Ciasto:
Do mąki dodać sól, pokrojone w kostkę masło, jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto można od razu po wyrobieniu przełożyć do formy i schłodzić. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć je widelcem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Nadzienie:
Obrać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem. Dodać szynkę, chwilę podsmażyć. Przyprawić i przestudzić. Jajka roztrzepać.
Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie podpiec w piekarniku (około 5 minut). Do pozostałych jajek dodać śmietanę, posiekaną natkę i pietruszkę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie i zalać sosem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?