Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z pieczarkami i szynką

Elżbieta Podolska
Przepisy na dania z wykorzystaniem pieczarek

Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • jajko
  • 3 łyżeczki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 140 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 18% lub 22%
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • olej
  • pieprz,
  • sól
  • natka pietruszki,
  • koperek

Przygotowanie:
Ciasto:
Do mąki dodać sól, pokrojone w kostkę masło, jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto można od razu po wyrobieniu przełożyć do formy i schłodzić. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć je widelcem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Nadzienie:
Obrać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem. Dodać szynkę, chwilę podsmażyć. Przyprawić i przestudzić. Jajka roztrzepać.

Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie podpiec w piekarniku (około 5 minut). Do pozostałych jajek dodać śmietanę, posiekaną natkę i pietruszkę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie i zalać sosem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski