18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczarki faszerowane

Elżbieta Podolska
Co można wyczarować z pieczarek - przepisy

Składniki:

  • 4 pieczarki o dużych kapeluszach
  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • 5-6 łyżek bułki tartej sól i pieprz,
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie oczyścić. Odciąć trzonki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić.

Przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Cebulę oraz nóżki pieczarek drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do masy z jajek, doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dodać posiekaną natkę pietruszki lub, jak ktoś woli, szczypiorek oraz sporą ilość bułki tartej.

Wyrobić farsz na jednolitą masę. Napełnić kapelusze pieczarek.

Na wierzchu posypać niewielką ilością tartej bułki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski