Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów 200 g ostrego w smaku sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka oleju sól
- pieprz szczypta cukru do przyprawienia
Przygotowanie:
Szparagi cienko obrać na całej długości, odcinając zdrewniałe końcówki.
Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać.
Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 180 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?