To wyjątkowo radosne święto, więc warto ten optymizm podkreślić aranżacją stołu wielkanocnego. Stylizacja może być bardzo różna - począwszy od wytwornego, eleganckiego nakrycia po elementy ludowe.
Zgodnie z polską tradycją na stole nie powinno zabraknąć bukszpanu. Kwiaty doniczkowe to głównie rośliny cebulowe: hiacynt, żonkil, narcyz ale również bratki i prymulki. Można trochę wcześniej pomyśleć o wysianiu owsa, trawy lub rzeżuchy i udekorować je pisankami czy zajączkiem.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Alternatywą są kwiaty cięte: narcyze, żonkile, anemony, irysy, hiacynty, tulipany, żarnowiec kwitnący na żółty, różowy czy biały kolor , wax - biały lub różowy. Żonkile i narcyzy można opłukać z ziemi, ale zostawić korzonki.
Dzięki temu zabiegowi wytrzymają nawet tydzień. Kwiaty w wazonie można przyozdobić dodając gałązki drzew owocowych. Nasz stół powinien być barwny, bo jest to nie tylko święto Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, ale również pochwała wiosny i odrodzenia życia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?