Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka drożdżowa na wielkanocny stół

ELKA
Podpowiadamy, jak zrobić babkę drożdżową.

Składniki:
8 żółtek, 1 kg mąki, 2 kostki masła, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 10dag drożdży, skórka z cytryny, bakalie, sól, tłuszcz, tarta bułka

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, a tłuszcz stopić w rondelku.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i lekko podgrzać. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, przygotowane drożdże, utarte żółtka, roztopione masło i wyrobić ciasto. Dodać startą skórkę z cytryny oraz bakalie i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec ok. 1 godz. w temp. 220 stopni.

Po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski