Składniki:
8 żółtek, 1 kg mąki, 2 kostki masła, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 10dag drożdży, skórka z cytryny, bakalie, sól, tłuszcz, tarta bułka
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, a tłuszcz stopić w rondelku.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i lekko podgrzać. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, przygotowane drożdże, utarte żółtka, roztopione masło i wyrobić ciasto. Dodać startą skórkę z cytryny oraz bakalie i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec ok. 1 godz. w temp. 220 stopni.
Po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?