Składniki:
Ciasto:
jajka,
cukier puder,
masło lub margaryna stopiona,
mąka,
orzechy włoskie,
cytryna
Przygotowanie:
Cytrynę parzymy, a następnie skórkę ścieramy na tarce. Wyciskamy sok. Jajka z cukrem ubijamy trzepaczką na parze tak długo, aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania wlać cienkim strumieniem osiem łyżek wrzącej wody, zakwaszonej sokiem z cytryny. Zdjąć masę z pary i dalej ubijać do zupełnego ostudzenia. Wlać cienkim strumieniem roztopione masło. Dodać przesianą mąkę i orzechy. Wymieszać.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Masę wlać do wyłożonej pergaminem formy. Najlepiej, żeby była płaska. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 150 stopni) i piec ok. 30 minut. Zwiększyć temperaturę po wyrośnięciu ciasta do 180 stopni.
Po upieczeniu delikatnie wyjąć. Kiedy ostygnie, delikatnie przekroić wzdłuż.
Przełożyć masą orzechową (masło utarte ze śmietaną, cukrem pudrem i żółtkami, dodane orzechy mielone i trochę soku lub skórki z cytryny).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?