Składniki:
- 1/2 kg mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/4 laski wanilii
- 0,25l śmietany,
- 1/2 kostki masła
Na lukier: 120 g cukru pudru, pomarańcza
Przygotowanie:
Do mąki dodać jajka, masło, śmietanę, cukier i wanilię i delikatnie zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować , uformować mazurki i piec ok.15-20 min. w temp. 200 stopni.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotować lukier: z umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć skórkę i razem z łyżką cukru pudru utrzeć. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru pudru. Ucierać na gęsty lukier.
Posmarować mazurek, wstawić na krótko do ciepłego piekarnika, wysuszyć.
Po ostudzeniu przyozdobić według fantazji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?