Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne ciasta: Mazurek

ELKA
Jak przygotować wielkanocnego mazurka?

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 laski wanilii
  • 0,25l śmietany,
  • 1/2 kostki masła

Na lukier: 120 g cukru pudru, pomarańcza

Przygotowanie:
Do mąki dodać jajka, masło, śmietanę, cukier i wanilię i delikatnie zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować , uformować mazurki i piec ok.15-20 min. w temp. 200 stopni.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotować lukier: z umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć skórkę i razem z łyżką cukru pudru utrzeć. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru pudru. Ucierać na gęsty lukier.

Posmarować mazurek, wstawić na krótko do ciepłego piekarnika, wysuszyć.
Po ostudzeniu przyozdobić według fantazji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski