Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować wielkanocnego zajączka?

ELKA
123RF
Wystarczą mąka, drożdże, cukier i masło, trochę mleka, jajka i dodatki. I wielkanocny zajączek gotowy!

Składniki:
40 dag mąki,
3-4 dag drożdży,
3 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
2/3 szklanki mleka,
2 żółtka,
jajko
rodzynki,
migdały,
esencja cytrynowa

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki, cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Rozpuścić masło. Rozczyn połączyć z mąką, dodać resztę cukru, żółtka i wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodać rozpuszczone, ostudzone masło, kilka kropel esencji cytrynowej i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na 30 minut. Przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na niezbyt cienki placek.

Szklaneczką i kieliszkiem wyciąć tyle samo większych i mniejszych krążków. Mniejsze naciąć od góry tak, aby przypominały głowy zajączków z uszami, i połączyć je z większymi krążkami. W dolnej części tułowia (większych krążków) przykleić po dwie małe kuleczki - łapki. Ozdobić je migdałami. Oczy można zrobić z rodzynek. Rozkłócić jajo, posmarować nim ciastka i ułożyć je na natłuszczonej blaszce.

Zostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski