Składniki:
40 dag mąki,
3-4 dag drożdży,
3 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
2/3 szklanki mleka,
2 żółtka,
jajko
rodzynki,
migdały,
esencja cytrynowa
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki, cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Rozpuścić masło. Rozczyn połączyć z mąką, dodać resztę cukru, żółtka i wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodać rozpuszczone, ostudzone masło, kilka kropel esencji cytrynowej i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na 30 minut. Przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na niezbyt cienki placek.
Szklaneczką i kieliszkiem wyciąć tyle samo większych i mniejszych krążków. Mniejsze naciąć od góry tak, aby przypominały głowy zajączków z uszami, i połączyć je z większymi krążkami. W dolnej części tułowia (większych krążków) przykleić po dwie małe kuleczki - łapki. Ozdobić je migdałami. Oczy można zrobić z rodzynek. Rozkłócić jajo, posmarować nim ciastka i ułożyć je na natłuszczonej blaszce.
Zostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?