Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Buraki, jagody, fiołki... Dania w fioletowym kolorze [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Carpaccio z buraków [PRZEPIS]
Carpaccio z buraków [PRZEPIS] indexfood
By zaciągnąć w upały rodzinę do stołu, dodaj do mięsa fioletowe ziemniaki, a do sałatki - fiołki. Fioletowy akcent na talerzu przyciągnie nie tylko maluchy, ale też dorosłych domowników. Sprawdź przepisy na całkowice fioletowe dania.

Gdy zabraknie inspiracji w kuchni, dodaj na talerz fioletu czy purpury. Mogą być to bakłażany, czerwona kapusta, buraki, ciemne winogrono, jeżyny, jagody, czarne porzeczki, śliwki, czerwona cebula. Takie składniki nie tylko wzbogacają dania kolorem, ale też dodają zdrowia. Pomagają przy zaburzeniach nerwowych, reumatyzmie, chorobach pęcherza moczowego. Ta żywność jest zalecana, gdy brakuje nam inspiracji.

I tak, bakłażany bogate są w potas, który jest niezbędny dla serca. Winogrona posiadają właściwości antyalergiczne dzięki związkowi chemicznemu resweratrolowi. Natomiast buraki są bogate w pektyny, które poprawiają skład krwi. Działają relaksacyjne, poprawiają pracę układu oddechowego i nerwowego, normalizują.
Uwaga: purpurowe i fioletowe składniki nie są szkodliwe w niewielkich ilościach, ale powinny być odpowiednio przygotowane. Jeżeli zdecydujemy się smażyć fioletowe warzywa, uważajmy na ilość tłuszczu.

Carpaccio z buraków

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie buraki,
  • 100 g sera owczego twarogowego w zalewie solnej,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine ,
  • tymianek świeży (kilka gałązek),
  • 2 garści rukoli,
  • 4 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania:
Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200°C ok. 1 godzinę lub do miękkości. Obrane, ostudzone buraki kroimy na bardzo cienkie plastry nożem lub szatkownicą. Ser kroimy w cienkie plastry. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą. Na talerzach układamy opłukaną rukolę. Układamy na niej naprzemiennie buraki i ser. Warzywa i ser polewamy dresingiem, posypujemy pestkami dyni i tymiankiem. Podajemy schłodzone.

Zupa fioletowa

Składniki:

  • 1/2 główki małej czerwonej kapusty,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 ml bulionu,
  • 200 ml wody,
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Cebule kroimy (nie musi być drobno), czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem na klarowanym maśle lub na oliwie. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Wlewamy bulion i wodę i gotujemy do miękkości warzyw - około 30 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę do smaku i blendujemy na gładko.
Jogurt lub śmietanę można zblendować razem z zupą lub podawać bezpośrednio na talerzu. Smakuje z serem pleśniowym lub grzankami.

Pierogi z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • żółtko,
  • szklanka ciepłej wody,
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 300 g jagód,
  • 100 g cukru,
  • 100 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:
Łączymy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy go na mniejsze części i rozwałkowujemy. Wycinamy krążki szklanką. Umyte jagody osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakładamy je na krążki, dodajemy odrobinę mascarpone i obsypujemy cukrem. Zaklejamy dokładnie brzegi każdego pierożka. Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

Placek ze śliwką

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 100-150 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • śliwki

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g masła,
  • 300 g mąki,
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:
Najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku (ale nie gorącym). Do tego dokładamy łyżkę mąki i łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Ciasto musi zwiększyć objętość dwukrotnie. Po upływie czasu dokładamy do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, miękkie masło. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Jak tylko ciasto stanie się lśniące i pojawią się pęcherzyki powietrza, możemy wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (mąką) blaszce. Na wierzch układamy owoce i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozkruszamy masę na ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski