Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czerwień to źródło żelaza! Przepisy na dania w kolorze czerwonym

Anastazja Bezduszna
Zupa z dorsza [Przepis]
Zupa z dorsza [Przepis] 123rf
Czerwone potrawy zawierają dużo żelaza, niezbędnego do formowania czerwonych krwinek i dostarczającego wszystkim komórkom naszego organizmu energii.

Wołowina i cielęcina, czerwona fasola, pomidory, maliny, truskawki, borówki, czereśnie, arbuz, granaty, papryka czerwona, czerwone wino i czerwone soki, herbata z hibiskusa - wszystko to może poprawić stan układu krążenia, wzmocnić nasze mięśnie, zwiększać wytrzymałość organizmu, chronić przed chorobami.

Na przykład pomidory i arbuzy zawierają likopen, który wzmacnia system odpornościowy i zapobiega miażdżycy. Natomiast borówki i porzeczki mają flawonoidy. To naturalne przeciwutleniacze, które walczą ze szkodliwymi rodnikami, zapobiegają starzeniu i niszczeniu błon komórkowych. Granat i żurawina z kolei zawierają fenol, który pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Wegetarianie czerwone mięso mogą zastąpić wielkimi porcjami zielonych sałat, mających znaczne ilości żelaza. Czerwone składniki poprawiają trawienie. Ale nadmiar może spowodować alergie.

Zupa z dorsza - przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza,
  • 10 łyżek soli,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 mała suszona papryczka chilli,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 450 ml bulionu z kurczaka,
  • oliwa extra virgin,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • oliwki czarne

Sposób przygotowania:
Filety z dorsza zasypujemy solą i odstawiamy na noc. Przed użyciem opłukujemy z soli i kroimy na kawałki. Siekamy cebulę, marchew, seler, czosnek i łodyżki natki pietruszki. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy rozkruszone chili, podsmażamy, mieszając około 30 sekund. Następnie wrzucamy posiekane warzywa i dusimy przez 15-20 minut. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze 10 minut. Potem wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Większe kawałki pomidorów rozgniatamy, a następnie wrzucamy do zupy dorsza. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż ryba zmięknie, a jej mięso można będzie rozdzielić widelcem. Przyprawiamy pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wlewamy na talerz, posypujemy natką pietruszki, dodajemy oliwki oraz polewamy oliwą.

Wieprzowina z czerwonym sosie - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 450 g wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 2 dymki,
  • 3 marchwie,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina,
  • 300 ml bulionu z kury,
  • 2 łyżki sosu śliwkowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej i usmażyć mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, wino, bulion, sos śliwkowy, ocet winny, cukier. Doprowadzić do wrzenia i dusić około 30 minut. Zmieszać mąkę z wodą, dodać do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając do momentu, aż zgęstnieje.

Galaretka z czerwonego wina z owocami - przepis

Składniki:

  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 35 g żelatyny,
  • 500 ml wody,
  • opcjonalnie kora cynamonu

Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstawiamy.
Wodę z cukrem i otartą skórką z pomarańczy (kto lubi także z korą cynamonu) doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia . Odcedzamy skórkę. Do gorącej wody dodajemy żelatynę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy z winem i sokiem z cytryny, wlewamy do salaterek. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Podajemy z owocami i bitą śmietaną.

Faszerowane czerwone warzywa

Składniki:

  • 2 duże pomidory,
  • 2 czerwone papryki,
  • 200 g chudego mielonego mięsa,
  • 2 kromki pieczywa tostowego,
  • około 4 łyżek bułki tartej,
  • duży ząbek czosnku,
  • łyżka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki,
  • ewentualnie oregano,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa. Pomidorom obcinamy górę, paprykę kroimy na pół. Łyżeczką wyjmujemy nasiona. Z pomidorów, oprócz nasion, usuwamy też sok. Pomidory, których środek obsypujemy solą, układamy rozcięciem do dołu na tacy i odstawiamy na godzinę.

Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek i tymianek oraz pokruszone tosty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów i papryk wkładamy farsz z mięsa, na wierzch kładziemy gałązki tymianku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski