Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Apetyt na zielone i zdrowe. Przepisy na dania z warzywami

Anastazja Bezduszna
Brukselka z czosnkiem [PRZEPIS]
Brukselka z czosnkiem [PRZEPIS] 123rf
Zielone warzywa mają w sobie dużo żelaza, które pomaga nasycić organizm w tlen. Zobacz przepisy na dania z warzywami!

Zielone elementy na talerzu pomogą pozbyć się stresu, unormalizują ciśnienie i pomogą pozbyć się bólów głowy.

Wśród tych zielonych składników znalazły się awokado, cukinia, kalafior, brokuły, brukselka, seler, różnorodne sałaty liściowe, zioła, szpinak, zielona cebula, ogórki, kiwi, zielony groszek, fasola, zielone jabłka i winogrona, a nawet wodorosty i zielona herbata.

Większość z nich ma w sobie dużo żelaza, które pomaga nasycić organizm tlenem oraz sulforafan, który z kolei zabija bakterie, na które nie działają antybiotyki. Broni też organizm przed pojawieniem się wrzodów żołądka.

Ponadto jedząc zieleninę zmniejszamy ryzyko pojawienie się nowotworów. Większość produktów zielonego koloru jest niskokaloryczna. Można więc jeść ich dużo bez obawy o dodatkowe kilogramy. Dziś polecamy m.in. brukselkę z czosnkiem oraz zieloną wersję zupy minestrone.

Brukselka z czosnkiem

Składniki:
500 g brukselki, 4 ogórki konserwowe, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu , sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy i siekamy lub rozgniatamy nożem. Łączymy go z majonezem, jogurtem i szczypiorkiem. Brukselkę myjemy i każdą dzielimy na pół. Gotujemy w posolonej wodzie, odsączamy. Na chwilę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by się przypiekła. Jak się zrumieni odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki kroimy w półplasterki. Łączymy wszystkie składniki i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Zielona wersja minestrone

Składniki:
2 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 250 g młodych ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego lub z kury, 150 g zielonej fasolki szparagowej , 150 g małych szparagów, 1 kg bobu lub 150 g mrożonego, 300 g świeżego groszku lub 100 g mrożonego, 3 cukinie, 150 g makaronu orzo (opcjonalnie), sól

Sposób przygotowania:
Obieramy i drobno siekamy cebulę, rozgniatamy czosnek oraz siekamy seler. Obieramy i kroimy ziemniaki. Następnie wszystkie te składniki podsmażamy na oliwie od razu w dużym rondlu na zupę. Po 10 minutach wlewamy do rondla bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i szparagi. Również wrzucamy tam wyłuskanyi obrany bób, groszek i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Doprawiamy solą. Ponownie zagotowujemy zupę i pozostawiamy ją na ogniu jeszcze 20 minut. W tym czasie możemy ugotować osobno makaron i dodać do zupy. Przed podaniem możemy też dodać stołową łyżkę pesto.

Kuskus z kozim serem, cukinią i miętą

Składniki:
300 g cukinii, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki skórki z cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, 150 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego, 150 g kuskusu, 1/3 szklanki listków mięty, 100 g sera koziego

Sposób przygotowania:
Nieobraną cukinię trzemy na tarce o gróbych oczkach. Solimy całość w misce i odstawiamy na 5-10 minut, by zeszła woda. Na większej patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy razem z rozgniecionym czosnkiem. Po dosłownie minucie wykładamy cukinię i smażymy jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Jak tylko cukinia zmięknie doprawiamy solą, pieprzem oraz skórką cytrynową i pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion razem z sokiem cytrynowym. Zdejmujemy z ognia i zalewamy nim kuskus. Pozostawiamy pod przykryciem wszystko to na kilka minut. Po upływie czasu mieszamy dokładnie kuskus widelcem i dodajemy do niego zawartośc patelni. Mieszamy. Tuż przed podaniem należy połączyć z miętą oraz pokruszonym serem kozim.

Prosta tarta z kiwi

Składniki na ciasto:
130 g mąki, 2 łyżki brązowego cukru, 50 g masła temperatury pokojowej, łyżka wody.
Składniki na nadzienie:
250 ml śmietanki 30%, 3 żółtka , 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 - 3 owoce kiwi.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dokładnie wyrabiamy. Następnie wylepiamy ciastem formę na tartę o średnicy 18 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st. piekarniku na środkowej półce około 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie doprowadzamy do wrzenia 200 ml śmietanki, odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, a następnie łączymy ją z wystudzoną śmietanką. Mieszankę wstawiamy na małym gniu i cały czas mieszamy aż zgęstnieje (nie można zagotować). Następnie wkładamy utworzony krem do lodówki. Ubijamy pozostałe 50 ml śmietanki i wprowadzamy do kremu. Oczyszczamy i kroimi owoce kiwi w plastry. Wypełniamy upieczony spód kremem i dekorujemy plastrami owoców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski