Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Postaw na melon! Sprawdź dlaczego w naszej diecie powinny się znaleźć melony i arbuzy

Milena Kochanowska
Postaw na melon i ciesz się ich smakiem
Postaw na melon i ciesz się ich smakiem 123 RF
Melony i arbuzy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego warto, by znalazły się w naszej diecie!

Większość z nas kupuje arbuzy, a raczej rzadko wybiera melony. A szkoda. Różne ich odmiany, najczęściej owocowe lub miodowe, można kupić w marketach czasami nawet za zaledwie kilka złotych. Prócz tego, że są niedrogie mają wiele innych walorów.
Melon to owoc nieco mniejszy od arbuza. Może mieć skórę żółtą lub zieloną, gładką albo karbowaną, a miąższ – zielony, biały, żółty lub czerwony. Najbardziej znane odmiany melona to: kantalupa, żółty (miodowy), galia i zielony.

**

Postaw na melon lub arbuz bo są smaczne i zdrowe!

**

Wszystkie odmiany melonów łagodnie stymulują pracę nerek i wspomagają przemianę materii. Zawierają witaminy A, B (B1, B2, B6), E i C oraz potas, magnez, wapń, karoten, pektyny i żelazo.

Jedzenie tych owoców zapobiega chorobie wieńcowej, obniża ciśnienie, a także chroni przed nowotworami i spowalnia proces starzenia się organizmu Niektórzy uważają nawet, że codzienne spożywanie melona pomaga uspokoić nerwy i działa relaksacyjnie.
Wiele osób nie kupuje tych owoców tylko dlatego, że nie bardzo wiedzą, jakie wybierać. Świeży, dojrzały melon jest żółtawy lub pomarańczowy, ciężki, delikatnie miękki, spękany przy szypułce i soczysty. Zbyt duża miękkość i intensywny zapach świadczą zaś o tym, że owoc jest przejrzały. Ale i takie maja swoich amatorów. W sklepach zazwyczaj kupimy jednak melony niedojrzałe. Warto więc przetrzymać je potem przez co najmniej kilka dni, nawet do dwóch tygodni, by dojrzały – wówczas ich miąższ będzie słodki i soczysty.

Owoce te są bardzo smaczne i aromatyczne, zjadamy je głównie na surowo. Po obraniu ze skórki i pozbyciu się pestek można dodawać je do deserów, ale znacznie bardziej nadają się do rozmaitych sałatek, na przykład z ryżem i białym mięsem indyka lub kurczaka. Można łączyć je z warzywami, takimi jak: papryka, pomidor, sałata, czy zielony ogórek lub podawać pokrojone w paski i owinięte chudą surową szynką.

Arbuzy dodane do jogurtów naturalnych i płatków owsianych mogą stanowić składnik diety odchudzającej.
Mają mało kalorii, bo składają się głównie z wody. Zawierają dużo minerałów pobudzających trawienie, m.in: potas, magnez, fluor i nikiel.

– Arbuzy przede wszystkim jednak zawierają cytrulinę, bardzo cenny aminokwas pobudzający do pracy układ odpornościowy, wspomagający usuwanie z organizmu szkodliwego amoniaku, zwiększający wytwarzanie energii przez organizm i uczestniczący w procesach produkcji hormonu wzrostu – wyjaśnia Nadzieja Szukała, dietetyk z "Lekkostrawni".

Dieta melonowo-arbuzowa jest idealna na lato, bo jest orzeźwiająca, smaczna i lekka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski