Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu
Składniki na 2 porcje:
- 1 torebka ryżu brązowego
- 2 filety z tuńczyka
- 50 g marynowanych kaparów
- 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu. Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku. Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.
Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym
Składniki na 2 porcje:
- 1 torebka ryżu basmati
- 250 g krewetek królewskich
- 2 łyżki imbiru marynowanego
- 2 łyżki soku z imbiru
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sos tabasco
- 2 łyżki octu winnego
- 1 limonka
- gałązki kolendry
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony. Sos: Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko. Ryż ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.
Krewetkowa przystawka
Składniki na 4 porcje:
- 600 g obranych krewetek
- 1 cukinia
- 1 główka cykorii sałatkowej
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki orzeszków pini
- 4 łyżki rodzynek
- glassa na bazie octu balsamicznego
- płatki chilli (opcjonalnie)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop glassą. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj gościom.
Sałatka z krewetkami, avocado i pomidorkami
Składniki na 4 porcje:
- 20 krewetek tygrysich
- 1 avocado
- 2 cebulki dymki
- 12 pomidorków cherry
- 3 łyżeczki pesto z pomidorami
- 2 łyżki soku z cytryn
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj dokładnie sok z cytryn, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek extra vergine. Następnie pokrój w plastry avocado, posiekaj drobno cebulkę dymkę, przepółw pomidorki cherry i dorzuć całość do miski. Dodaj do tego 3 łyżeczki pesto z pomidorami. Krewetki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Na talerzu ułóż sałatę, a na jej wierzchu połóź krewetki wraz z warzywami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?