- Botwina zawiera substancje, które łagodzą nerwy, natomiast w żółtym serze oprócz witamin A, D i witamin z grupy B, znajduje się tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Dzień z botwinką proponujemy zacząć zdrowymi i pożywnymi placuszkami z dodatkiem cukinii i żółtego sera. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować je wieczorem, dzień wcześniej. Obiad to z kolei niezwykła wariacja na temat roladek. Podajmy je na lekkiej, świeżej sałatce z młodej botwinki. Surowe listki są naprawdę pyszne! Na kolację proponujemy prawdziwą ucztę. Frittata z botwinką i żółtym serem będzie doskonała na ciepło i na zimno.
Danie na śniadanie: Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- duża garść botwiny (razem z gałązkami)
- 50 g sera żółtego podlaskiego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Danie na obiad: Roladki z nadziewane żółtym serem na sałatce z botwiny
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 200 g kiełbasy podwędzanej
- 150 g sera żółtego edamskiego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- dwie duże garści młodej botwiny
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodać zmieloną na maszynce kiełbasę, pokrojony w paseczki ser, jajka i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować wałeczki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Podawać na sałatce z młodej botwinki.
Na kolacje: Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem
Składniki:
- 600 g botwiny
- 6 jajek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g sera żółtego edamskiego
- 5 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Botwinkę, cebulę i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i przyprawić je solą i pieprzem. Na patelnię z botwinką wlać jajka, delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać masę żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków. Patelnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajka zetną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?