Lody domowe - przepisy: Jak zrobić lody w domu
Trudno policzyć, ile rodzajów lodów można kupić w sklepach. Dzisiaj mamy ogromny wybór na każdy gust - od creme brulee i lodów z zielonej herbaty do szparagowych czy buraczanych.
Z lodów można przygotować desery, koktajle, smoothie. W oczekiwaniu na sezon letni myśli o lodach nawiedzają nas coraz częściej.
Przygotowanie lodów domowych nie jest zbyt trudne, jeśli znasz kilka małych sekretów.
Głównym sekretem pysznych lodów jest zagęszczenie. Podstawą każdego rodzaju tego deseru jest śmietanka, mleko, cukier i zagęszczacz. To dzięki niemu lody będą miały bardzo delikatny smak. Domowe zagęszczacze - to żółtko, żelatyna, skrobia, agar-agar, sok z cytryny. W zależności od zastosowanej receptury sięgamy po jeden z nich.
Ale zawartość tłuszczu w mleku i śmietance też ma swój wpływ na smak. Delikatny, kremowy można uzyskać, korzystając z produktów o maksymalnej zawartości tłuszczu. By lody były bardziej puszyste trzeba dodać kroplę alkoholu. Zamrażając lody warto je mieszać od czas do czasu.
Lody śmietankowe - PRZEPIS
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki śmietany 36%,
- 2/3 szklanki cukru,
- 6 żółtek,
- 150 ml gęstej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko, 1 szklankę śmietanki kremówki i wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się cukru i od razu zdejmujemy z palnika. Nie można doprowadzać mieszanki do wrzenia. Odstawiamy na 15 minut, by wystygła. W tym czasie ucieramy żółtka i wlewamy do lekko ciepłej mieszanki. Całość podgrzewamy jeszcze raz, cały czas mieszając. Gdy zrobi się gęsta, zdejmujemy z palnika, dodajemy drugą szklankę kremówki, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Po schłodzeniu miksujemy z kwaśną śmietaną. Przelewamy mieszankę do pudełka i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki. Co jakiś czas wyjmujemy i miksujemy, około 3 razy co godzinę, aby rozbić kryształki lodu.
Fabryka Nestlé w Namysłowie będzie produkowała koszerne lody
źródło: nto.pl
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na lody domowe!
Mrożone owoce - PRZEPIS
Składniki:
- 500 g mrożonych truskawek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Składniki miksujemy blenderem na gęste puree. W razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier do smaku. Wlewamy do plastikowych pojemniczków do robienia lodów na patyku (można też wykorzystać pojemniczki po jogurcie). Do środka wstawiamy pionowo patyczki lub plastikowe łyżeczki. Wstawiamy do zamrażarki i zostawiamy na kilka godzin aż będą twarde, zamrożone.
Tą metodą można przygotować lody z wszelkich soków owocowych z dodatkiem sezonowych owoców.
Lody bananowe - PRZEPIS
Składniki:
- 150 ml tłustego mleka,
- 1 banan,
- 100 g serka wiejskiego,
- 2 łyżeczki miodu,
- (opcjonalnie) odrobina sproszkowanej wanilii
Sposób przygotowania:
Do przygotowania lodów potrzebujemy jeszcze blendera i foremek. Z serka wiejskiego będą nam potrzebne same granulki bez zalewy. W naczyniu miksujemy mleko, kawałki banana, miód oraz serek wiejski. Uzyskaną masę przelewamy do plastikowych pojemniczków do robienia lodów na patyku. Możemy dodać też do każdego po kilka rodzynek i kawałków orzechów. Wstawiamy patyczki do każdej foremki. By został na środku, mocujemy go folią spożywczą. Mrozimy co najmniej kilka godzin.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na lody domowe!
Truskawkowy mus - PRZEPIS
Składniki:
- 300 g śmietany 30%
- 500 g świeżych truskawek
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Na noże w naczyniu miksującym (np. Thermomix czy blender) nakładamy motylka. Wlewamy śmietanę, ubijamy 40 s./obr. 3. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy truskawki i cukier puder. Rozdrabniamy 20 s./obr. 5. Rozdrobnione truskawki przekładamy do kieliszków na wino. Ozdabiamy bitą śmietaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?