Portugalskie regionalne specjały kulinarne

Redakcja
Gotowanie oraz odkrywanie nowych potraw niezmiennie zyskuje na popularności. Jednym z miejsc, które zachwyca regionalnymi specjałami kulinarnymi jest Portugalia. W poszczególnych jej regionach każdy znajdzie wśród nich swoje ulubione dania i unikatowe połączenia smaków. Kulinaria portugalskie można poznać podczas „Flavours of Portugal” – wydarzenia organizowanego przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą od 25 do 30 maja w Warszawie.

Niezwykle istotny wpływ na rozwój kuchni danego obszaru ma ukształtowanie terenu, a to w Portugalii jest dość zróżnicowane. Na północy kraju przeważa teren górzysty i wyżynny, południe to głównie krajobraz nizinno-wyżynny. W pobliżu morza rozciągają się wyżyny, a wybrzeże w południowej części jest klifowe, na pozostałym terenie pokryte wydmami i lagunami. Jakie kryją gastronomiczne sekrety? Zacznijmy naszą kulinarną podróż od północy.

Trás-os-Montes & Minho
Trás-os-Montes & Minho to niezwykle malowniczy region, charakteryzujący się dość kaloryczną kuchnią, w której dominuje chleb, ziemniaki oraz wieprzowina. Słynie z tradycyjnie przygotowywanych produktów o chronionych prawem recepturach. Kasztany z Terra Fria, ziemniaki z Trás-os-Montes czy transmontański ser kozi – to niektóre z nich. Niezwykle popularne są tutaj kiełbasy i kaszanki, m.in. Alheira de Barroso, Chouriço de Abóbora de Barroso, Salpicão de Vinhais czySangueira de Barroso. W regionie tym można skosztować faszerowanej koźlęciny z rożna – Cabrito Assado no Espeto e Recheado, tradycyjnej potrawy z fasoli i uszu wieprzowych podawanej z ryżem – Feijoada à Transmontanalub, prosięcia nadziewanego ziemniakami i oliwkami – Leitão à Transmontana. Najpopularniejszym deserem jest Bola Mirandesa – ciasto przyrządzane z bułki tartej, jajek, masła, cukru i cynamonu.

Beira
Beira Alta to historyczna prowincja Portugalii, która do dzisiaj pozostaje pod wpływem kultury mozarabskiej. W otoczeniu przepięknych widoków można delektować się takimi specjałami jak: zupa z kasztanów – Caldo de Castanhas, kaczka nadziewana wołowiną – Pato à Lafões lub faszerowane prosię – Leitão recheado à Moda da Beira Alta. Lokalnym daniem jest boczek w białym winie podawany z ziemniakami – Torresmos da Beira. Miejscowym deserem są kasztany w czekoladzie –Castanhas de Chocolate oraz tradycyjne ciastka Tigelada de Oliveira do Hospital.

Beira Baixa to region położony w środkowo-wschodniej części kraju o jakże charakterystycznym śródziemnomorskim klimacie. Gorące lata i łagodne zimy znalazły swoje odzwierciedlenie w lokalnej kuchni – najbardziej popularnym i tradycyjnym daniem jest m.in. pieczona przepiórka – Perdiz no Forno czy pieczeń z koźlęcia – Cabrito Assado. Kulinarną atrakcją są tutejsze kiełbasy, kaszanki oraz ser Queijo de Castelo Branco. Region słynie także z uprawy owoców: jabłek, gruszek, czereśni i brzoskwiń.

Douro
Regiony Douro i Minho są położone w północnej części Portugalii, cechuje je chłodny klimat w sezonie zimowym i umiarkowany w letnim. Obydwa są niezwykle ważne dla portugalskiej kultury. Dolina Douro jest wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego, a Minho ma znaczenie historyczne, to tutaj narodził się pierwszy król Portugali, Dom Afonso Henriques. Dominującymi potrawami są te z miasta Porto, szczególnie flaki – Tripas à Moda do Porto oraz kanapki Francesinha, serwowane z sosami o pilnie strzeżonych recepturach. Niezwykle popularna jest także zielona zupa – Caldo-Verde, potrawa z wieprzowiny i ziemniaków – Rojões à Moda do Minho oraz solony, suszony dorsz z ziemniakami i gotowanym jajkiem – Bacalhau a Gomes de Sá. Douro i Minho słyną także ze słodyczy, a zwłaszcza biszkoptów Pão de ló i ciasteczek z migdałami Massapães.
Estremadura i Ribatejo
W centralnej części Portugali znajduje się region Ribatejo, jego niezwykle charakterystyczny płaski krajobraz odznacza się zróżnicowanym klimatem. W kuchni dominują gęste zupy, mięsa i jarzyny. Do najbardziej znanych dań należą: Sopa de Folinhas de Louro – zupa z liści laurowych oraz rybna Fataça da Telha. Słodycze bazują głównie na jajkach i cukrze, najpopularniejszymi są: Celestes de Santa Clara, Fatias de Tomar, Queijinhos do Céu czy Broas de Almeirim.
 
Lizbona, dawniej zwana jako Estremadura, słynie z ryb i owoców morza, kulinarnym symbolem jest grillowana sardynka. Na równi popularny jest grillowany, smażony, bądź suszony dorsz. Nieocenioną przystawkę stanowią ślimaki, a potrawą dedykowaną specjalnym okazjom jest Leitão de Negrais – pieczone prosię. Lizbona słynie z ciast i ciasteczek, do najbardziej znanych należą Pastéis de Belem, przepyszne babeczki z kremem, których receptura jest jednym z najpilniej strzeżonych sekretów.

Alentejo i Algarve
Alentejo i Algarve to regiony położone na południu kraju, o łagodnym śródziemnomorskim klimacie, są najczęściej odwiedzanymi przez turystów. W Alentejo prym wiedzie chleb, oliwa i wieprzowina, na bazie której przyrządzane są słynne Lombo de Porco com Amêijoas oraz Carne de porco à Alentejana. W wielu potrawach można spotkać ryż i owoce morza. Tutaj niezwykle popularne są zupy – chłodnik Gaspacho oraz podawana obowiązkowo z chlebem Sopa de Cação. Do regionalnych przysmaków należą kiełbasy (enchidos, Cacholeira Branca de Portalegre, Chouriço Mouro de Portalegre, Farinheira de Estremoze Borba, Linguiça do Baixo Alentejo, Morcela de Cozer de Portalegre, Presunto de Barrancos) oraz sery, zwłaszcza te tradycyjne (Queijo de Évora, Queijo de Nisa, Queijo Mestiço de Tolosa, Queijo de Serpa). Kuchnia Algarve zdecydowanie wyróżnia się bogactwem składników na tle pozostałych regionów słonecznej portugali. Bazą tradycyjnych dań są zarówno mięsa, ryby, jak i owoce morza, warzywa, a także owoce. Tradycyjne potrawy to: zupa rybna, ośmiornica serwowana z ryżem – Arroz de Polvo, trytonów z fasolką – Búzio com Feijão, potrawka z ryb – Guisado de Peixe oraz Açorda de Marisco – danie na bazie chleba duszonego z owocami morza, oliwą, kolendrą i czosnkiem. Desery przyrządzane są na bazie migdałów, miodu i fig.

Madeira i Azores
Na malowniczych wyspach Oceanu Atlantyckiego wśród kulinarnych specjałów dominują ryby podawane z grilla, w zupach lub w postaci caldeirada – duszonego dania jednogarnkowego. Tutejszymi przysmakami są także owoce morza – głównie krewetki i ośmiornice oraz skorupiaki. Stek z tuńczyka ze smażoną kukurydzą, polędwica wołowa, potrawy na bazie kiełbas i słodkich ziemniaków oraz gulasz Cozido das Furnas to specjały, które warto spróbować zwiedzając malowniczą Portugalię.

Kulinarną podróż po portugalskich smakach można odbyć nie wyjeżdżając z kraju – produkty niezbędne do przygotowania wyśmienitych potraw rodem z półwyspu iberyjskiego można kupić w coraz liczniejszych sklepach i sklepikach oferujących specjalistyczny asortyment z najróżniejszych zakątków świata oraz m.in. w sieci sklepów Biedronka. Ta ostatnia w stałej ofercie posiada wina portugalskie, odpowiadając tym samym na rosnącą w naszym kraju modę na wino oraz ciekawość smaków win z różnych zakątków globu. Biedronka była prekursorem wśród sieci handlowych w promocji win regionalnych z poszczególnych obszarów wybranych państw. Dodatkowo organizuje liczne tygodnie tematyczne, w tym portugalskie, podczas których można kupić oryginalne produkty pochodzące z tego malowniczego kraju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na i.pl Portal i.pl