Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla: Ugotuj danie Michela Morana i wygraj książkę!

Anastazja Bezduszna
SZASZŁYKI Z TOFU
SZASZŁYKI Z TOFU materiały prasowe
Poniżej przedstawiamy przepisy na dania z grilla z książki "Doradca Smaku 2" Michela Morana na lekką odsłonę dań mięsnych. Ugotuj danie z grilla z przepisu Michela Morana i wygraj książkę!

ZOBACZ KONIECZNIE:

Książka Michela Morana "Doradca smaku" cieszy się ogromnym zainteresowaniem tych, którzy lubią gotować i poszukują nowych smaków. Na fali popularności kulinarnego poradnika znany kucharz przygotował kontynuację z całkiem nowymi i oryginalnymi przepisami, które podzielone są na trzy użyteczne kategorie: proste, lekkie, szybkie. Zaprezentowane w książce dania są proste i łatwo można je przygotować, na ogół nie potrzeba do nich wyszukanych składników. Szaszłyki z tofu, boczek marynowany czy wytrawne miniprzekąski dobrze sprawdzą się jako wstęp do sezonu grillowego.

Wygraj książkę kucharską!

Aby wygrać książkę "Doradca smaku 2" Michela Morana, wystarczy od 25 do 27 kwietnia godz. 13 wysłać pod numer 72355 (koszt 2 zł + VAT) wiadomość o treści MORAN. uzupełnioną o imię i nazwisko oraz własną propozycję dokończenia zdania: "Lubię gotować, ponieważ…".

Na przykład: MORAN. jankowalski.to moja pasja. Nagrody otrzymają autorzy najbardziej oryginalnych propozycji. Zwycięzców powiadomimy o wygranej SMS-em. Jeden SMS nie może zawierać więcej niż 160 znaków.

Przepisy na dania z grilla Michela Morana

SZASZŁYKI Z TOFU - przepis

Składniki:

  • 250 g dyni,
  • 6 łyżek octu winnego mirin,
  • 150 ml sosu sojowego,
  • 2 łyżki sake,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 125 g tofu twardego,
  • 250 g wątróbki drobiowej,
  • 20 ml oleju.

Do smaku:

  • imbir mielony,
  • chili pieprz cayenne,
  • sól morska,
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca. W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili. Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków. Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.

Na następnej stronie - kolejne przepisy na dania z grilla od Michela Morana!

Michel Moran gotuje na ulicy. Jaka jest jego pizza?

Na następnej stronie - kolejne przepisy na dania z grilla od Michela Morana!

BOCZEK MARYNOWANY - przepis na danie z grilla

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku,
  • 2 pomidory,
  • kiełki lucerny,
  • musztarda sarepska,

Marynata:

  • 2 łyżki miodu naturalnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,

Do smaku:

  • przyprawa do żeberek,
  • kminek mielony,
  • przyprawa curry,
  • gałka muszkatołowa mielona,
  • sól morska,
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy miód i sos sojowy. Garnek wstawiamy na ogień i mieszając podgrzewamy do momentu aż miód będzie rzadki. Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski (proporcje przypraw zależą od naszych upodobań), dokładnie mieszamy i dodajemy do miodu z sosem sojowym.

Boczek kroimy na plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy dokładnie z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykryte naczynie odstawiamy do lodówki na 1 1/2-2 godziny. Po 45-60 minutach odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy przez resztę czasu.

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry.

Zamarynowane plastry boczku smażymy na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię kładziemy plastry pomidorów, przyprawiając je solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy resztę marynaty pozostałej w naczyniu żaroodpornym i krótko smażymy całość (pomidory powinny być letnie, a nie gorące). Pomidory zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu razem z boczkiem i dekorujemy kiełkami lucerny. Podajemy z musztardą.

Na następnej stronie - kolejne przepisy na dania z grilla od Michela Morana!

MINI PRZEKĄSKI WYTRAWNE - przepis na danie z grilla

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 60 ml wody,
  • 1 jajko.

Farsze:

  • 200 g świeżego tuńczyka,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 3 plasterki wędzonego boczku,
  • 3 żółte mini papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g pomidorów pelati,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka kaparów,
  • 50 g sera cheddar,
  • 50 g sera parmezan,
  • oliwa z oliwek.

Do smaku:

  • imbir mielony,
  • oregano,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól morska,
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy w lodówce przez 45 minut, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy koła. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto w temperaturze 180°C. Farsze: Tuńczyka posypujemy imbirem, pieprzem cytrynowym oraz solą, skrapiamy oliwą. Odstawiamy na chwilę, aby się zamarynował, kroimy w dość grube plastry i ponownie posypujemy imbirem oraz pieprzem cytrynowy. Chwilę smażymy (około 2 minut) , tak aby wewnątrz pozostał różowy, a następnie kroimy w kostkę. Wędzonego łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy go w kostkę.

Boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy do oddzielnej miski, a na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w półplasterki papryki. Chwilę smażymy i mieszamy z boczkiem.

Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy osączone pomidory. Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz oregano i odparowujemy. Pomidory suszone, oliwki oraz kapary drobno siekamy i łączymy z odparowanymi pomidorami. Tak przygotowany farsz wykładamy na upieczone kółka z ciasta. Posypujemy startymi serami. Na pozostałe koła nakładamy najpierw odparowane pomidory, a następnie na jedną część paprykę z boczkiem, na drugą kostki tuńczyka, a na trzecią łososia. Całość zapiekamy 1 1/2-2 minuty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski