Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla: Żeberka i burger, czyli amerykańskie barbecue [DANIA Z GRILLA - PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Burger - przepis na grillaZOBACZ: Przepisy na grilla: Mięsa, ryby, warzywa, przekąski. Sprawdź!
Burger - przepis na grillaZOBACZ: Przepisy na grilla: Mięsa, ryby, warzywa, przekąski. Sprawdź! Tarsmak
Przepisy na grilla: Żeberka i burger - PRZEPISY. Słońce za oknem oznacza nie tylko lepsze samopoczucie, ale także zupełnie nowe doznania kulinarne. Fani ostrego jedzenia wiedzą, że pikantne potrawy są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także doskonale poprawiają nastrój. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na pyszne dania rodem z amerykańskiego barbecue.

Przepisy na grilla: Żeberka i burger - PRZEPISY

BURGER - przepis

Składniki:

  • 200 g mięsa wołowego mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 2 bułki do hamburgerów,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • 4 plasterki boczku wędzonego,
  • 2 liście sałaty,
  • 2 plasterki pomidora,
  • olej,
  • sos musztardowo-paprykowy

Sposób przygotowania:
Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron. Na gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, grillowane plastry boczku i pomidora. Polać obficie sosem i przykryć drugą połówką bułki.

Na następnej stronie - przepis na żeberka z grilla!

OBEJRZYJ TAKŻE: Koreański grill na Igrzyskach Olimpijskich

Źródło: Associated Press

Na następnej stronie - przepis na żeberka z grilla! >>>

ŻEBERKA - przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 500 ml piwa,
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • kilka ziaren jałowca,
  • sól, pieprz do smaku.

Sos do smarowania:

  • pół szklanki marynaty z żeberek,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri,
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:
Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie. Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, podawać z sosem.

POLECAMY:

Kryminalna Wielkopolska

Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]

Strona Kobiet [ZDJĘCIA]

Strefa biznesu

Agroturystyka w Wielkopolsce

Quizy - Sprawdź się!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski