Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedzenie w kolorze słońca. Zobacz przepisy!

Anastazja Bezduszna
Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa 123rf
Słońce, energia i ciepło - to najczęstsze i najbardziej naturalne skojarzenia z kolorem żółtym. Składniki żółtych produktów żywnościowych zazwyczaj rozgrzewają i dodają sił witalnych.

Na pierwszy rzut oka nie mamy w kuchni wielu żółtych produktów, ale gdy zaczniemy liczyć - to pierwsza dziesiątka przychodzi do głowy bez trudu - żółtka jaj, miód, dojrzewające sery (takie jak Edam lub Maasdamer), żółta papryka, kukurydza, ananas, melon, banany, cytryna. Na listę możemy też wpisać grzyby z żółtymi kapeluszami, patisony, fasolkę szparagową, morele, żółte śliwki, gruszki oraz grejpfrut. Gotując z tych słonecznych produktów, dodamy sobie siły i energii na cały dzień.
Żółte produkty w większości bogate są w witaminę A i witaminy grupy B. Pierwsza chroni skórę przed promieniami UV i starzeniem, wzmacnia także włosy. Witaminy z grupy B poprawiają działanie układu nerwowego i oddechowego, a także dodają nam siły. Ponadto dodając słoneczne produkty do codziennego jadłospisu zapewniamy sobie aktywną pracę układu pokarmowego i zapobiegamy problemom jelitowym. Dziś przedstawiamy smaczne menu w kolorze słońca.

ZUPA CYTRYNOWA

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 5 łodyg selera,
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • 9 łyżek soku z cytryny,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól
  • sos tabasco do smaku

Sposób przygotowania:
Drobno siekamy seler, marchew i cebulę. Cebulę podsmażamy na oliwie na patelni do momentu aż się zarumieni. Dodajemy pokrojone warzywa i parę kropli sosu tabasco, sok z cytryny i 1 litr gorącego bulionu warzywnego. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy ryż, sól do smaku i dusimy przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż ryż będzie gotowy. Następnie mieszamy całość z żółtkami. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż zupa będzie miała kremową konsytencję.

FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ

Składniki:

  • 500 g fasolki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól

Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki i usuwamy włókna. Fasolkę przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, cukier i łyżeczkę masła, gotujemy do momentu, aż będzie miękka ale nie rozgotowana - ok. 15-20 minut.
Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą. Kiedy się zarumieni, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, dokładnie mieszamy je z bułką. Można też oczywiście najpierw rozpuścić masło, a potem dodać bułkę. Ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową przekładamy na talerz, polewamy bułką tartą z masłem i od razu podajemy, bo najlepiej smakuję świeże przygotowana.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SEREM ŻÓŁTYM

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g białego sera,
  • 0,5 szklanki startego żółtego sera,
  • 2 małe cebule,
  • 7 plasterków bekonu,
  • jajko,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiedy ostygną kroimy w plasterki.
Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Połowę ziemniaków układamy na dnie naczynia.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle. Bekon pokrojony w kostkę mieszamy z białym serem i całym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę układamy na ziemniakach i przykrywamy drugą połową ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków. Całość posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., pieczemy około 20 minut, aż ser na wierzchu rozpuści się i zezłoci. Podawać od razu po przygotowaniu.

CREME BRULEE

Składniki:

  • 5 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki do zrobienia karmelu,
  • 500 ml kremowej śmietanki,
  • 2 laski wanilii

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy 100 g cukru i ubijamy mikserem na gęstą i gładką masę. Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy czarne ziarenka. Dodajemy je do kremu i raz jeszcze miksujemy. Rozlewamy krem do 4 płaskich żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na blaszce, wokół nich wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała do 3/4 wysokości wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy krem jeszcze godzinę w wodzie. Później wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie powierzchnię kremu pokrywamy cienką warstwą cukru. Karmelizujemy cukier za pomocą ręcznego kuchennego palnika gazowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski