Na pierwszy rzut oka nie mamy w kuchni wielu żółtych produktów, ale gdy zaczniemy liczyć - to pierwsza dziesiątka przychodzi do głowy bez trudu - żółtka jaj, miód, dojrzewające sery (takie jak Edam lub Maasdamer), żółta papryka, kukurydza, ananas, melon, banany, cytryna. Na listę możemy też wpisać grzyby z żółtymi kapeluszami, patisony, fasolkę szparagową, morele, żółte śliwki, gruszki oraz grejpfrut. Gotując z tych słonecznych produktów, dodamy sobie siły i energii na cały dzień.
Żółte produkty w większości bogate są w witaminę A i witaminy grupy B. Pierwsza chroni skórę przed promieniami UV i starzeniem, wzmacnia także włosy. Witaminy z grupy B poprawiają działanie układu nerwowego i oddechowego, a także dodają nam siły. Ponadto dodając słoneczne produkty do codziennego jadłospisu zapewniamy sobie aktywną pracę układu pokarmowego i zapobiegamy problemom jelitowym. Dziś przedstawiamy smaczne menu w kolorze słońca.
ZUPA CYTRYNOWA
Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 5 łodyg selera,
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 9 łyżek soku z cytryny,
- 2 szklanki ryżu,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól
- sos tabasco do smaku
Sposób przygotowania:
Drobno siekamy seler, marchew i cebulę. Cebulę podsmażamy na oliwie na patelni do momentu aż się zarumieni. Dodajemy pokrojone warzywa i parę kropli sosu tabasco, sok z cytryny i 1 litr gorącego bulionu warzywnego. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy ryż, sól do smaku i dusimy przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż ryż będzie gotowy. Następnie mieszamy całość z żółtkami. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż zupa będzie miała kremową konsytencję.
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ
Składniki:
- 500 g fasolki,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól
Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki i usuwamy włókna. Fasolkę przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, cukier i łyżeczkę masła, gotujemy do momentu, aż będzie miękka ale nie rozgotowana - ok. 15-20 minut.
Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą. Kiedy się zarumieni, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, dokładnie mieszamy je z bułką. Można też oczywiście najpierw rozpuścić masło, a potem dodać bułkę. Ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową przekładamy na talerz, polewamy bułką tartą z masłem i od razu podajemy, bo najlepiej smakuję świeże przygotowana.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SEREM ŻÓŁTYM
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g białego sera,
- 0,5 szklanki startego żółtego sera,
- 2 małe cebule,
- 7 plasterków bekonu,
- jajko,
- 50 g masła,
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiedy ostygną kroimy w plasterki.
Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Połowę ziemniaków układamy na dnie naczynia.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle. Bekon pokrojony w kostkę mieszamy z białym serem i całym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę układamy na ziemniakach i przykrywamy drugą połową ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków. Całość posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., pieczemy około 20 minut, aż ser na wierzchu rozpuści się i zezłoci. Podawać od razu po przygotowaniu.
CREME BRULEE
Składniki:
- 5 żółtek,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki do zrobienia karmelu,
- 500 ml kremowej śmietanki,
- 2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy 100 g cukru i ubijamy mikserem na gęstą i gładką masę. Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy czarne ziarenka. Dodajemy je do kremu i raz jeszcze miksujemy. Rozlewamy krem do 4 płaskich żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na blaszce, wokół nich wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała do 3/4 wysokości wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy krem jeszcze godzinę w wodzie. Później wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie powierzchnię kremu pokrywamy cienką warstwą cukru. Karmelizujemy cukier za pomocą ręcznego kuchennego palnika gazowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?