ZOBACZ:
Crostini z pesto - przepis
Składniki na 8-10 osób:
- 0,5 słoiczka pesto z pomidorami
- 0,5 słoiczka pesto zielonego
- 200 g sera Mascarpone
- 2 długa bagietka
- kilka listków świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok 180 stopni. Pokroj bagietkę na małe kromki, pokrop aromatyzowaną oliwą z oliwek i włóż do piekarnika na ok 8 min, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące. Wymieszaj pesto z mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Nałóż masę na crostini i podawaj udekorowane natką pietruszki.
Smakowite paluchy serowe - przepis
Pieczarki faszerowane - przepis
Rosół z kurczaka - przepis
Składniki:
- świeży kurczak
- seler
- 1 duża marchew
- korzeń pietruszki
- natka pietruszki
- kawałek pora
- 1 cebula
- liść kapusty włoskiej
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz, sól
- ziarenka smaku
Zobacz też:
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, włółż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na małym gazie, w trakcie zbierając pojawiające się szumy. Najlepsza w tym celu jest łyżka z gęstym sitkiem, zwana szumówką. Gdy mięso przestanie wypuszczać szumy dorzuć do garnka obrane warzywa i przyprawy. Czosnku i cebuli nie trzeba obierać. Cebulę można najpierw przypiec nad gazem lub w piekarniku. Wszystko zostawić na małym ogniu na około godzinę, półtorej, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodaj do smaku soli.
Abp A. Dzięga zmienił zasady przygotowań do pierwszej komunii w swojej diecezji
Na następnej stronie: Komunia Święta - kolejne przepisy!
Przepis na zupę jarzynową
Zupa pomidorowa według Grzegorza Łapanowskiego - przepis
Dla tych, którzy nie chcą podawać tradycyjnego dewolaja proponujemy przepis na roladę cielęcą.
Aromatyczna rolada cielęca - przepis
Składniki na 10 osób:
- 1 kg cielęciny
- 5 jajek
- 300 g szpinaku świeżego (umytego)
- ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek)
- 100 g tartego parmezanu
- 30 g majeranku
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek ze szpinakiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i majeranek. Cielęcinę rozkrój na płaty i ułóż obok siebie. Rozbij delikatnie i lekko i posól. Rozbij jajka z parmezanem, połącz ze szpinakiem i wyłóż masę na cielęcinę. Dokładnie zwiń roladę i zwiąż nitką. Na wierzchu ułóż piórka cebuli. Piecz w 200°C ok. 50 min pod przykryciem. Roladę podawaj pokrojoną w plastry.
TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA ZRAZY WOŁOWE
Drobiowe kieszonki nadziewane serem i pieczarkami [PRZEPIS]
Kotlety schabowe w kiszonej kapuście [PRZEPIS]
W czasie oczekiwania na tort można podać prostą w przygotowaniu przegryzkę.
Na następnej stronie: Komunia Święta - kolejne przepisy!
Ciasteczka czekoladowe na szybko - przepis
Składniki:
- 100 g ciemnej czekolada ,
- masło orzechowe,
- wiórki kokosowe,
- okrągłe krakersy
Sposób przygotowania:
Połowę krakersów posmaruj masłem orzechowym. Każdy z nich przykryj krakersem bez masła orzechowego.
Ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą z "kanapeczek" zanurz do połowy w rozpuszczonej czekoladzie.
Posyp wiórkami kokosowymi.
Tort waniliowy - przepis
Biszkopt prostokątny
Składniki:
- 12 jajek
- 2 szklanka mąki pszennej
- 12 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę, dodaj cukier i miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia ( boków nie trzeba niczym smarować ani wykładać) i przelej do niej gotowe ciasto.
Piecz w 170 stopniach przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjmij z piekarnika i z wysokości kolan spuść formę z ciastem na podłogę lub deskę. Odłóż do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Syrop do namoczenia ciasta:
- 500 ml przegotowanej wody,
- 12 łyżek cukru,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
W rondlu o grubym dnie umieszczonym na małym ogniu rozpuść cukier. Mieszaj go nieustannie do czasu, aż przybierze złotobrązowy kolor. Wlej na wierzch cukru wrzącą wodę i doprowadź tak powstały syrop do wrzenia. Na koniec dodaj ekstrakt rumowy, wymieszaj i zdejmij syrop z ognia. Pozostaw go do ostygnięcia.
Na następnej stronie: Komunia Święta - kolejne przepisy!
Krem waniliowy.
Składniki:
- 600 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 36 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (do kupienia w delikatesach)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Mascarpone mieszamy osobno następnie dodajemy niewielka ilość ubitej śmietany i mieszamy ,dodajemy całość oraz ekstrakt i pastę do pozostałej śmietany. Mieszamy całość.
Gdy już masz gotowy krem i biszkopt za pomocą ostrego noża wyżłób jego środek i boki w taki sposób, żeby całość przypominała książkę. Podziel na warstwy. Zwilż poszczególne warstwy syropem cukrowym. Połóż pierwszą warstwę ciasta na półmisku i rozprowadź na niej krem. Wygładź powierzchnię masy szpatułką. Na wierzchu połóż drugą warstwę ciasta i też zwilż syropem a następnie kremem. przykryj wszystko ostatnia warstwą i posmaruj syropem. Krem rozprowadź po całej powierzchni o bokach tortu.
Dekorację można zrobić samemu z chlebka marcepanowego lub kupić gotowe. Nie zapomnij o kielichu z hostią IHS.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?