Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowe zdrowie na talerzu. Zobacz przepisy na białe potrawy!

Anastazja Bezduszna
Zupa z białych warzyw
Zupa z białych warzyw 123rf
Witaminy i minerały mają swoje barwy. To dzięki nim nasze potrawy są smaczne i ładnie wyglądają. Przedstawiamy serię przepisów, które ułożyliśmy według koloru. Dziś króluje biały. Zobacz przepisy na białe potrawy!

Wiosną uzupełniamy niedobory witamin i minerałów w organizmie.

Już starożytni uzdrowiciele zauważyli, że brak składników odżywczych, a więc niektórych "kolorów" spożywczych w diecie, może doprowadzić nasz organizm do przesilenia i różnych dolegliwości.

Zacznijmy więc wiosenną dietę. Na początek kolor biały. Przez kolejne pięć tygodni publikować będziemy kolorowe menu: żółte, pomarańczowe, czerwone, zielone i fioletowe.

Wróćmy jednak do białych produktów, które nie tylko usuwają toksyny, ale mają też właściwości uspokajające. Czosnek i cebula pomagają obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także zwiększają odporność na różne bakterie i wirusy.
Należy też pamiętać, że białe produkty, jak gotowany ryż, banany, ziemniaki, mleko, makaron, miąższ kokosowy są bogate w węglowodany, spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do nadwagi.

ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW

Składniki:

  • 1 litr rosołu mięsnego,
  • 1 kalafior,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • opcjonalnie łyżka śmietanki do zupy,
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Z kalafiora do zupy potrzebujemy tylko różyczki. Kroimy je w kostkę. W głębokim garnku topimy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Jak poczujemy intensywny aromat, możemy wrzucić pokrojone warzywa i zalać rosołem. Tak gotujemy warzywa do miękkości około 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na gładką masę i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Podajemy ciepłą zupę z pieczywem, ewentualnie ze śmietaną.

SAŁATKA SELEROWA Z ORZECHAMI NERKOWCA

Składniki:

  • 300-400 g selera,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier lub miód,
  • śmietana czy jogurt naturalny,
  • garść orzechów nerkowca lub włoskich oczyszczonychi grubo posiekanych

Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy seler. Korzeń selera jest bardzo twardy, proponujemy, by pokroić go na cztery części. Następnie ścieramy go na paski na tarce o dużych oczkach.
W salaterce mieszamy miód z cytryną, dodajemy jogurt. Wsypujemy tam starty seler. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Wstawiamy sałatkę do lodówki na 30 minut. Najczęściej do takiej sałatki dodajemy jeszcze rodzynki, opcjonalnie można dodać do niej jeszcze starte jabłko (bez skórki).

GOŁĄBKI POD BESZAMELEM

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 1 duża biała kapusta (wybierz kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi),
  • majeranek lub zioła prowansalskie,
  • mielony czarny pieprz i sól do smaku,
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż na półtwardo w garnku z osoloną wodą. Odsączamy wodę i odstawiamy ryż. Obraną i pokrojoną drobno cebulę należy zeszklić na patelni. W dużym garnku gotujemy 1/5 garnka osolonej wody. Usuwamy z kapusty wierzchnie liście i wkładamy ją do garnka. Gotujemy około 5-10 minut. W tym czasie przyrządzamy farsz. Mieszamy mięso z ryżem i cebulą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Od kapusty odcinamy całe liście i zawijamy w nie farsz.
Gotowe gołąbki wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.

PROSTE DOMOWE BEZIKI

Składniki:
4 białka jaj,
8 łyżek cukru pudru,
8 łyżek cukru,
1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego,
płaska blaszka,
wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania:
Białka przekładamy do suchej miski i ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dosypujemy powoli cukier puder i nie przestając mieszamy. Dodajemy ocet i dalej ubijamy, aż piana zrobi się bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Gotową pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolnego kształtu beziki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zamiast rękawa możemy użyć łyżki, którą będziemy formować ciasteczka.
Pieczemy bezy przy temperaturze 120 stopni przez 25 minut, a następnie jeszcze 40 minut przy zmniejszonej temperaturze do 100 stopni. Po tym czasie bezy będą twarde i chrupiące z zewnątrz, ale w środku pozostaną wilgotne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski