Większość z nas mylnie ceni sobie pomarańcze jako źródło witaminy C, zapominając przy tym, że zawierają one dużo witaminy A, P, B i D, a także minerałów - na przykład żelaza i potasu. Jedna średnia pomarańcza zawiera dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Dietetycy zalecają, by osoby cierpiące na niedokrwistość jadły pomarańcze. Sok z tych owoców daje ulgę podczas gorączki lub grypy, ponadto stymuluje apetyt, którego najczęściej podczas choroby brak.
Badania pokazały, że D-limonen zawarty w pomarańczach zapobiega różnym rodzajom raka, np. płuc, piersi, skóry. Co więcej, antyoksydanty i witamina C wspomagają odporność, która odgrywa ważną rolę w zwalczaniu komórek rakowych. Pomarańcze to też dobre źródło błonnika, który wspomaga pracę żołądka i jelit. Dzięki przeciwutleniaczom pomaga usunąć z organizmu toksyny, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu.
Miąższ owoców jest szczególnie przydatny tym, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Włókna pomarańczy pęcznieją w żołądku tym samym wywołują uczucie sytości. A jeden owoc zawiera tylko 70-90 kalorii. Istnieje wiele dań z wykorzystaniem zarówno pomarańczy, jak i jego soku. Bogata w "pomarańczowe przepisy" jest kuchnia śródziemnomorska. W południowej Europie, zwłaszcza w Grecji i Hiszpanii, bardzo popularne są sałatki z pomarańczy.
Sałatka z pomarańczą, kolendrą i rzodkiewką - przepis
Składniki:
- 1 szklanka siekanej czerwonej kapusty,
- 2 rzodkiewki,
- 1 pomarańcza,
- łyżka soku z limonki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta rozgniecionych nasion kminku,
- trochę posiekanej kolendry,
- cebula dymka,
- sól
Sposób przygotowania:
Drobno siekamy dymkę. Myjemy i mielimy kolendrę. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Pomarańczę oczyszczamy ze skórki i kroimy, usuwając białą warstwę i pestki.
Mieszamy wszystkie pokrojone składniki w salaterce. Dodajemy przyprawy i polewamy sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Sałatka dobrze pasuje do mięsnych dań i do rybnych.
Kolejne przepisy na sałatki z pomarańczą na następnej stronie!
Sałatka z pomarańczą, fenkulem włoskim (koprem) - przepis
Składniki:
- 2 fenkula włoskie,
- 3-4 pomarańcze,
- pęczek pietruszki,
- garść czarnych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Fenkul myjemy i kroimy na cienkie krążki. Pomarańcze oczyszczamy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Oliwki kroimy w krążki, a pietruszkę siekamy drobno. Mieszamy wszystkie pokrojone składniki. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z pomarańczą i marchewką - przepis
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pomarańcza,
- garść rodzynek,
- łyżeczka sezamu,
- olej lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Pomarańczę obieramy i kroimy. Rodzynki myjemy w ciepłej wodzie. Marchewkę mieszamy z pomarańczą i rodzynkami.
Posypujemy sezamem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Od razu podajemy.
Kolejne przepisy na sałatki z pomarańczą na następnej stronie!
Sałatka z pomarańczą, rukolą i mozzarellą - przepis
Składniki:
- pęczek rukoli,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 pomarańcza,
- 2 łyżki ziaren granatu,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rukolę zanurzamy w zimnej wodzie na pół godziny, by straciła gorzkość. Mozzarellę drobno kroimy.
Pomarańczę obieramy ze skórki, rozdzielamy na cząstki i oczyszczamy z białego miąższu. Na talerz wykładamy najpierw rukolę, następnie cząstki pomarańczy i pokrojoną mozzarellę. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu posypujemy sałatkę ziarnami granatu.
Sałatka z pomarańczą, szpinakiem i serem feta
Składniki:
- pęczek szpinaku młodego,
- 1 pomarańcza,
- garść suszonej żurawiny lub wiśni,
- 100 g sera feta,
- garść płatków migdałowych,
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na nieduże kawałki. Żurawinę myjemy w ciepłej wodzie. Kroimy fetę w nieduże kawałki. Wykładamy na talerz najpierw szpinak, następnie kawałki pomarańczy, na górę układamy ser i żurawinę. Posypujemy płatkami migdałowymi i dodajemy pieprz. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?