- Z badań wynika, że od 30 do 40 procent zachorowań na nowotwory ma podłoże żywieniowe, których można było uniknąć - mówi Dariusz Godlewski, prezes Ośrodka Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów w Poznaniu. I dodaje: - Wielkopolanie nie wiedzą, czego powinni unikać w swojej diecie, żeby nie zachorować na raka i... na pewno nie dowiedzą się tego, dzięki pakietowi onkologicznemu.
- Pakiet nie przewiduje edukacji i promocji zdrowego trybu życia. Tym samym nie uczy nas odpowiedzialności za zdrowie i życie nasze i bliskich - dodaje Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia i lekarz rodzinny. - A z tym mamy problem. Czas postawić na profilaktykę zdrowia, a nie tylko na medycynę "naprawczą" jak obecny pakiet onkologiczny. Jak nie zmienimy podejścia do leczenia, to liczba chorych będzie rosła, a my nie będziemy w stanie efektywnie im pomóc.
Dariusz Godlewski: Co trzeci nowotwór to skutek tego, że źle się odżywiamy. Można tego uniknąć!
W 2020 roku Polaków cierpiących na złośliwe nowotwory będzie już 160 tysięcy - tak wynika z raportu "Choroba nowotworowa - doświadczenia pacjentów". Poza nowotworem gruczołu krokowego zmagać się będą z rakiem płuc, jelita grubego, żołądka czy jamy ustnej i gardła.
Wyniki "Barometru Bayer 2014" z kwietnia ubiegłego roku też nie są optymistyczne. Polacy nie dbają o zdrowie, nie interesują się profilaktyką. Co gorsza, wzorce - szczególnie żywieniowe - jakie przekazują dzieciom, są niewystarczające. Jaki błąd popełniamy najczęściej?
Czytaj: "Wielkopolanki usuwają ciąże [ROZMOWA Z LEKARZEM Z NIEMIECKIEJ KLINIKI]"
Badani nie zdają sobie sprawy m.in. z tego, że ograniczenie cukru i soli w posiłkach to podstawowy element zdrowej diety, a aż 80 procent rodziców chodzi z dziećmi do miejsc, gdzie podaje się fast foody.
To, że jest źle, potwierdza Waleria Lipnicka, dietetyk z Wielkopolskiego Centrum Onkologii. Zauważa, że najgorzej jest u "dojrzałej części społeczeństwa". - Ludzie powyżej 50. roku życia, nie chcą zmieniać swoich przyzwyczajeń, choć wiedzą, że groźne jest na przykład palenie papierosów, wdychanie dymu i picie alkoholu - mówi Waleria Lipnicka.
Nikt im też nie wytłumaczy, co jest niezdrowe i na co powinni uważać. - Sztandarowym przykładem niewiedzy jest cukier waniliowy, który w rzeczywistości jest cukrem wanilinowym, czyli przetworzoną waniliną, która może być przyczyną zachorowania na raka - mówi dietetyk. Wymienia też szkodliwe działanie tłuszczów zawartych w chipsach i kolorowych napojów, barwionych chemicznie. Niebezpieczne są także wędzone wędliny, które opalane są w sposób tradycyjny. - To przez substancje smoliste, które są w dymie - wyjaśnia.
Katarzyna Szatkowska, dietetyk i biotechnolog, zwraca uwagę na fakt, że groźne dla organizmu może być też zjedzenie produktu, który zaczął pleśnieć. - Zachodzą w nim reakcje chemiczne, które powodują, że pojawiają się szkodliwe toksyny - wyjaśnia.
Waleria Lipińska dodaje też, że mało kto wie, ale na choroby nowotworowe wpływ ma też sposób przygotowywania jedzenia: - Przypalonego i zwęglonego mięsa, zwłaszcza czerwonego, nie powinniśmy jeść.
Czytaj: "Powstał raport o leczeniu raka. Jest diagnoza pacjentów [OPINIE CHORYCH I SPECJALISTÓW]"
Zdaniem Dariusza Godlewskie-go, wprowadzony w styczniu pakiet onkologiczny to tylko "przypudrowanie" kłopotów onkologicznych, a nie gruntowna naprawa polityki zdrowotnej. Ministerstwo Zdrowia nic sobie z krytyki nie robi. - Pakiet onkologiczny wprowadza szybką terapię onkologiczną, która jest rozwiązaniem organizacyjnym, mającym na celu sprawne i szybkie poprowadzenie pacjenta przez kolejne etapy diagnostyki i leczenia. Nie jest programem profilaktycznym - mówi Krzysztof Bąk, rzecznik Ministerstwa Zdrowia.
Na pytanie o to, co ministerstwo robi w ramach profilaktyki nowotworowej, szczególnie w zakresie prawidłowego żywienia, nie odpowiedział.
Zobacz, co powoduje raka!
- mięso czerwone i przetworzone (solone, pieczone, smażone) zwiększa ryzyko raka jelita grubego
- sól, solona żywność, zwiększa ryzyko raka żołądka
- dieta bardzo bogata w wapń zwiększa ryzyko raka prostaty
- żywność zawierająca aflatoksyny zwiększa ryzyko raka wątroby
- herbata yerba mate zwiększa ryzyko raka przełyku
- beta-karoten zwiększa ryzyko rozwoju raka płuc u osób palących.
100 tysięcy szkodliwych substancji Do rakotwórczych substancji, które można znaleźć w żywności, należą m.in. barwniki, emulgatory, i substancje zapachowe.
Szkodliwe rakotwórcze "E"
Nie kupuj produktów, w których składzie znajdziesz: E131 , E 142, E 210, E 211, E212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E218, E 219, E 239, E249, E 250 E280, E 281, E 282, E 330
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?