Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Walentynki 2015: Romantyczna kolacja – sałatka dla serca [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
Walentynki 2015: Romantyczna kolacja – sałatka dla serca [PRZEPIS]
Walentynki 2015: Romantyczna kolacja – sałatka dla serca [PRZEPIS] Flora pro-activ
Sałatka z bakłażana na pewno sprawi, że serce ukochanej osoby zabije nie tylko mocniej, ale i zdrowiej. Bakłażan zwany jest także „gruszką miłości”, owoce granatu zawierają wiele cennych składników odżywczych, a oliwa z oliwek oraz margaryna to źródło „dobrych” tłuszczów. Do sałatki można także dodać krewetki – doskonałe źródło wysokowartościowego białka, żelaza i cynku.

Sałatka na Walentynki - przepis:

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • bakłażan
  • owoc granatu
  • mieszane sałaty (np. sałata masłowa, sałata dębowa, cykoria, roszponka, rukola)
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • przyprawy: pieprz, lubczyk, papryka, tymianek
  • 20 g margaryny lub masła
  • ząbek czosnku przekrojony na pół
  • kilka kromek bagietki pełnoziarnistej

Zobacz też: Walentynki 2015 w Poznaniu: Wyjątkowe menu na walentynki? Dania z afrodyzjakami

Sposób przygotowania:
Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.

Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.

Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry i zgrilluj (lub usmaż) z dwóch stron. Połóż na sałacie.

Posyp sałatę pestkami granatu.

Całość dopraw do smaku zdrowym sałatkowym sosem: zmieszaj oliwę z kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Kromki bagietki zapiecz w piekarniku lub w tosterze, a następnie przetrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, posmaruj margaryną wymieszaną z ziołami i podaj z sałatką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski