Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta zapiekana z mięsem [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
Kapusta zapiekana z mięsem [PRZEPIS]
Kapusta zapiekana z mięsem [PRZEPIS] 123rf opr. AB
Nie trzeba być mistrzem gotowania, by cieszyć swoich domowników nowymi smakami. Kapusta zapiekana z mięsem - to smaczny i ciepły posiłek z kapustą w roli głównej.

Składniki na kapustę zapiekaną z mięsem:

  • pół kapusty,
  • 500 g farszu z drobiu lub innego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno siekamy i wrzucamy do wrzątku na 10 minut, po czym odcedzamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w krążki i smażymy na patelni do złotego koloru. Dodajemy do cebuli mielone mięso i gotujemy, aż mięso zmieni kolor na biały.
Jogurt mieszany z koncentratem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy polowe miękkiej kapusty. Na wierzch wykładamy mięso mielonego z cebulką. Polewamy wszystko równomiernie połową sosu jogurtowego. Wyłożyć pozostałą kapustę i polać sosem. Posmarować całość roztrzepanymi jajkami. Opcjonalnie można posypać startym serem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski