Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: Jaka ryba na Wigilię zamiast karpia? Zobacz przepisy z rybą na świąteczny stół

Anastazja Bezduszna
Potrawy wigilijne: Łosoś w galaretce
Potrawy wigilijne: Łosoś w galaretce 123rf
Jaka ryba na Wigilię zamiast karpia? Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami, należą do ścisłego kanonu potraw wigilijnych. Karp co roku gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Dlaczego jednak nie spróbować uciec od kulinarnej rutyny? Podpowiadamy, jak przyrządzić ryby, żeby zaskoczyć bliskich i wprawić ich podniebienia w stan kulinarnej rozkoszy.

Przepisy na święta: Ryba na słono, a może na słodko?

Ryby to absolutna podstawa wigilijnego menu. Sekretem ich przyrządzenia jest umiejętne podkreślenie smaku za pomocą odpowiednich przypraw, dodatków lub sosów. Najpopularniejszym ziołem jest koperek, który świetnie komponuje się ze wszystkimi gatunkami ryb. Pamiętajmy także o aromatycznej i delikatnie słodkawej bazylii oraz rozmarynie, który obok dostarczania walorów smakowych, wpływa także na lepsze trawienie.

ZOBACZ: Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA]

– Przy przyrządzaniu ryb warto pamiętać o czosnku. Natarcie ryb tym uniwersalnym dodatkiem, dodaje im wyrazistości i nieco ostrości – radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Pieprz znakomicie podkreśli smak, a pietruszka nada charakterystycznego aromatu. Ryby utracą mulisty posmak, jeśli dzień wcześniej obłożymy je pokrojoną cebulą. Ciekawym rozwiązaniem jest również przygotowanie ryb na słodko. Przykładowo – niebanalną alternatywą dla śledzia w occie lub śmietanie jest śledź miodowo-cytrynowy – podpowiada szef kuchni.

Smak potrawy rybnej możemy wzbogacić dzięki sosom.

Dania rybne z natury mają delikatny smak, dlatego warto podkreślić go smacznym sosem. – Zwolennicy subtelnych dodatków mogą użyć sosu koperkowego, natomiast fanom bardziej wyrazistych doznań polecam sos czosnkowy i czosnkowo-ziołowy – radzi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak.

Przepis na zupę rybną

Ryba? Tak! Ale jaka?

Na bezrybiu i rak ryba? Nic bardziej mylnego! To oczywiste, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ryb, które są nie tylko smaczne, ale także bogate w liczne witaminy. Należy jednak zwrócić uwagę na to, które warto dodać do świątecznego jadłospisu, a których lepiej unikać. Może zamiast tradycyjnego karpia spróbować pieczonego łososia z grzybami, dorsza z orzechami i pstrąga nadziewanego kurkami? Zamiast karpia po żydowsku, proponujemy sandacza w galarecie, a klasyczne śledzie możemy urozmaicić śliwkami lub rodzynkami. Amatorzy wykwintnych smaków z pewnością docenią halibuta z migdałami przyrządzonego na białym winie.

ZOBACZ: Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY

Zdrów jak ryba!

Dietetycy nieustannie podkreślają – jemy stanowczo za mało ryb! Powinniśmy wprowadzić je do naszych jadłospisów na stałe, a nie tylko od święta. Dzięki sporej ilości kwasów OMEGA-3, pomagają we wzmacnianiu naszej odporności, łagodzą procesy zapalne i poprawiają samopoczucie. Zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu i chorobom układu krążenia. Zawarty w nich fosfor sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu nerek. Badania dowodzą, że częste spożywanie ryb może być także dobrym sposobem profilaktyki przeciwnowotworowej. Ponadto dostarczają cennych witamin, m.in. A, D i E, które wpływają korzystnie na wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia.

Śledź słodko-kwaśny. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

  • 4 płaty dobrego śledzia np. matiasa
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 strąk papryki
  • sos tabasco
  • szczypta cukru lub łyżka miodu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Filety ze śledzia oczyszczamy i myjemy. Jeśli są zbyt słone moczymy je w mleku lub wodzie. Osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki (2-3cm). Cebulę obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pomidora sparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w średnią kostkę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidora. Podsmażamy wszystkie składniki. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, tak oby wytworzył się sos. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem. Dla złamania smaku dodajemy szczyptę cukru lub łyżkę miodu. Odstawiamy do ostygnięcia. Kawałki śledzia przekładamy sosem. Na koniec całość dekorujemy dużą ilością świeżego, drobno siekanego szczypiorku.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ryby na Wigilię!

Rolada z dorsza - przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka tartej bułki,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 150 g pieczarek,
  • pół pęczka koperku,
  • pieprz,
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:
Flety drobno mielimy. Kroimy ugotowane jajka i siekamy koperek. Ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki gotujemy i drobno kroimy. Rybę mieszamy z rozdrobnionymi produktami, tartą bułką i jajkiem, przyprawiamy masę. Wykładamy na zmoczony i nasmarowany masłem kawałek płótna. Następnie należy zrolować wszystko. Obwiązujemy sznurkiem i układamy w rondlu. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu kroimy roladę w plastry.

Pstrąg z migdałami - przepis

Składniki:

  • 4 pstrągi (po ok. 250 g),
  • 1/4 szklanki wywaru warzywnego,
  • sól, biały pieprz, 1 łyżka masła lub margaryny
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
Ryby sprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Doprawiamy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Polewamy wywarem i wstawiamy na 15 minut pod przykryciem do piekarnika na-grzanego do 200 stopni. Po upływie czasu smarujemy ryby masłem, posypiamy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Łosoś w galaretce - przepis

Składniki:

  • filet z łososia
  • żelatyna
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 białka do klarowania

Sposób przygotowania:
Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje. Na szeroką patelnie wlewamy wodę ,dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól, ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i zagotowujemy. Do wywaru wkładamy rybę i na wolnym ogniu gotujemy do 10 minut. Po upływie czasu zostawiamy rybę w wywarze do wystudzenia. Po czym wyjmujemy ją i układamy na półmisku.

Do zimnego wywaru wlewamy dwa roztrzepane białka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy wywar się zagotuje na powierzchni utworzy się biała gęsta piana, przecedzamy go przez gazę. Do klarowanego wywaru dodajemy żelatynę. Studzimy wywar i zalewamy nim rybę. Odstawiamy do zastygnięcia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski