- O tej porze roku powinniśmy unikać zimnych potraw, bo przyczyniają się do jeszcze większego wychładzania organizmu - mówi Ewa Polińska, ekspert żywieniowy.
Na jesienne popołudnia najlepsze są zupy, które nie tylko rozgrzeją, ale także będą dla organizmu prawdziwym zastrzykiem energii.
Trzy pomysły na kremowe zupy z serem
- Jedząc ciepły posiłek, szybciej stajemy się syci i dzięki temu spożywamy mniejsze porcje, a to pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych na dobre - doradza Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia. - Dlatego codzienny jadłospis warto oprzeć na zupach jarzynowych, które są bardzo sycące, choć często nie zawierają dużo kalorii.
Zupa to idealne danie dla osób zabieganych, które dysponują niewielką ilością czasu na przygotowanie posiłków. Dlaczego? Bo jest szybka i prosta w przyrządzeniu. Do tego zrobienie jej nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych i przy odrobinie dobrych chęci ugotować ją może każdy.
Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli
Najwyższy czas więc zrezygnować z zupek w proszku, całkowicie pozbawionych witamin i składników mineralnych i przygotować własną zupę. Podczas gotowania postępujmy tak, aby była ona jak najbardziej naturalna. Zacznijmy od wywaru sporządzonego według własnej receptury, bez dodatku kostek rosołowych, pełnych soli i sztucznych dodatków. Zupę warto ugotować w większym garnku, wtedy starczy na dłużej, a kilka porcji będzie można zostawić w lodówce. Serwowane w nowy sposób, z ciekawymi dodatkami, mogą naprawdę zaskoczyć.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?