Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli

Anastazja Bezduszna
MSM Mońki
Okres jesienno-zimowy obfituje w opady i niskie temperatury. Zazwyczaj wracamy do domu przemarznięci i zmęczeni i nie marzymy o niczym innym, jak o szybkim ogrzaniu się. W tej sytuacji idealnie sprawdzą się zupy, które nie tylko rozgrzeją, ale także będę dla organizmu prawdziwym zastrzykiem energii.

Składniki:

  • 150 g szynki konserwowej,
  • 300 g kremowego serka topionego,
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18% ,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 średnie pomidory,
  • 1 łyżeczki płatków chilli do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • orzechy włoskie łuskane

Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Całość przekładamy do rondelka. Dodajemy serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Następnie przekładamy do miseczek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski