Pierogi z gęsim nadzieniem
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka gorącego mleka albo wody,
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 350 g upieczonego mięsa z gęsi,
- upieczona gruszka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka tłuszczu gęsiego,
- 1,5 łyżki bułki tartej,
- 1/2 szklanki zimnej wody,
- pieprz,
- chilli,
- majeranek
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach tłuszczu. Mięso, gruszkę, cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do farszu pieprz, chilli, majeranek i wsypujemy bułkę tartą. Następnie wlewamy wodę i dobrze mieszamy. Do mąki. Dodajemy sól i wlewamy gorące mleko (lub wodę). Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu dzielimy ciasto na 2 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką i lepimy pierogi, odkładamy na tacę oprószoną mąką.
Konfit z gęsim udkiem
Składniki:
- Na trzy udka gęsi potrzebujemy:
- 500 g tłuszczu gęsiego,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- ząbek czosnku,
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
Udka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Dalej nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia przed gotowaniem udka oczyszczamy od czosnku i liści laurowych. W szerokim garnku, na małym ogniu topimy tłuszcz i dodajemy gałązkę tymianku oraz kilka ziaren pieprzu. Wkładamy udka i na małym ogniu gotujemy 3-4 godziny, aż będą miękkie. Lepiej smakować będą, jeśli po przygotowaniu zostawimy je na kilka godzin.
Duszone mięso gęsi
Składniki:
- 2 uda gęsie (lub piersi),
- 2 kwaśne jabłka,
- 50 g masła,
- białe wytrawne wino,
- majeranek,
- sуl i pieprz
Sposób przygotowania:
Myjemy i osuszamy mięso. Marynujemy gęsinę mieszanką z grubej soli, pieprzu i kilku garści majeranku. Zostawiamy ją w lodówce przez noc. Następnego dnia rozgrzewamy masło do wysokiej temperatury w garnku i obsmażamy na nim gęś z obu stron. Następnie wyjmujemy ją z naczynia i na wytopionym tłuszczu obsmażamy krótko obrane i pokrojone jabłka. Po obsmażeniu jabłka wyjmujemy i wkładamy gęś z powrotem do garnka. Zalewamy ją winem na 3/4. Podgrzewamy całość na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Gęś dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dokładamy do rondla jabłka, przykrywamy i dusimy całość przez kolejne 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?