Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Anastazja Bezduszna
Tarsmak
Świetny sposób na zrobienie porządku w lodówce. I choć zrobienie zapiekanki zajmuje trochę czasu, jest doskonałym pomysłem na kolację.

Składniki:

  • 1 por
  • 2-3 cebule
  • 2-3 średnie marchewki
  • 500 g kiełbasy, np. śląskiej
  • 8 średnich ziemniaków
  • 450 g mrożonego kalafiora
  • 450 g mrożonych brokułów
  • 450 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sos serowo-cebulowy

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W dużym garnku zagotować wodę i ją posolić. Wrzucić ziemniaki i mrożone warzywa. Pogotować 2-3 minuty. Kiełbasę lekko podsmażyć. Obraną cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojonego pora oraz marchewkę. Podsmażać wszystko przez 1,5-2 minuty. Warzywa odcedzić i wymieszać z tymi z patelni. Przełożyć do dużego, natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Po upieczeniu podawać z sosem serowo-cebulowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski