Jeszcze do 19 listopada można oddawać głosy na wyroby wielkopolskich firm zgłoszone do plebiscytu "Nasze Dobre Wielkopolskie 2014". Większość nominowanych to produkty spożywcze. Nic dziwnego, bo Wielkopolska z dobrej żywności słynie.
ZAGŁOSUJ: Nasze Dobre Wielkopolskie 2014
Niezależnie od tego czy mamy do czynienia z silnie reprezentowanymi wyrobami mleczarskimi, z wypiekami, słodyczami czy pasztetami, musztardą, majonezami podstawą do ich wyrobu są surowce najwyższej jakości. Jak zgodnie przyznają producenci bez tego o doskonałym efekcie nie ma mowy.
Surowce to jeszcze nie wszystko. Równie ważna jak one jest technologia produkcji. W wielu przypadkach sprawdza się ta najbardziej tradycyjna. Wystarczy wymienić robione ręcznie lody cassate z pracowni Warta, cukierki krówki z firmy Be Zet, powidła "Gryszczeniówka" czy węgorza tradycyjnego firmy Eeltrans, który swój smak zawdzięcza wędzeniu w taki sam sposób jak przed wiekami - przy użyciu drewna w murowanej komorze wędzarniczej.
Tradycyjnym, sprawdzonym przez lata recepturom swój sukces zawdzięczają oleje tradycyjne firmy Vitacorn, majonezy Łubnicki i Pegaz, rogale świętomarcińskie z Elite, sernik puszysty z cukierni Walenciak czy ser smażony z Top Tomyśl.
Twórczym rozwinięciem kulinarnej tradycji jest zestaw składający się pasztetu i wytrawnej konfitury ABC Kuchni, czy innowacyjnie pakowany pasztet z drProfi.
Plebiscyt może być także doskonałą okazją, by spróbować tych z nominowanych produktów, które wcześniej nie trafiły do domowego menu. Kupując je wspieramy zarówno lokalne rolnictwo (bo surowce z reguły także pochodzą z regionu), a także miejscowy rynek pracy.
ZAGŁOSUJ: Nasze Dobre Wielkopolskie 2014
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?