Składniki:
- makaron nitki,
- ok. 1, 5 kg dyni,
- 2 średnie cebule,
- 1 łyżka kaparów z zalewy,
- 1 łyżeczka płatków chilli,
- 3 łyżki oleju,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- woda,
- sól
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Całość podlewamy wodą, tak by przykryła dynię. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, aby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy. Podajemy z makaronem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?