Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chipsy domowe

Anastazja Bezduszna
123rf
Smażone krążki ziemniaków pierwszy raz były podane jak cienko pokrojone frytki. Dziś są osobną nie mniej od frytek popularną przekąską.

Składniki:

  • 2 większe ziemniaki,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku,
  • słodka papryka do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Najlepiej przy pomocy krajalnicy lub szatkownicy. Następnie plasterki ziemniaków przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy je tak na 10 minut. Po upływie czasu odlewamy wodę i nalewamy świeżej. Postępuję tak kilka razy, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Przekładamy plasterki na sitko i osączamy z wody. Wykładamy jedną warstwą na ściereczkę i przykrywamy, by wchłonęła wilgoć z ziemniaków. Suche talarki wrzucamy partiami na rozgrzany olej na głębokiej patelni i smażymy 2-3 minuty aż do zrumienienia. Przekładamy chipsy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Później można je doprawić i podawać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski