Składniki:
- 2 większe ziemniaki,
- olej do smażenia,
- sól do smaku,
- słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Najlepiej przy pomocy krajalnicy lub szatkownicy. Następnie plasterki ziemniaków przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy je tak na 10 minut. Po upływie czasu odlewamy wodę i nalewamy świeżej. Postępuję tak kilka razy, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Przekładamy plasterki na sitko i osączamy z wody. Wykładamy jedną warstwą na ściereczkę i przykrywamy, by wchłonęła wilgoć z ziemniaków. Suche talarki wrzucamy partiami na rozgrzany olej na głębokiej patelni i smażymy 2-3 minuty aż do zrumienienia. Przekładamy chipsy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Później można je doprawić i podawać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?