Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chałka

Anastazja Bezduszna
- Do chałki możecie dodać rodzynki bądź żurawinę. Ja bardzo lubię podjadać jeszcze ciepłe kromki chałki najlepiej smakują mi posmarowane masłem i polane prawdziwym miodem - podpowiada Paulina Stępień, autorka książki kulinarnej "Mała wielka uczta".

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 90 ml wody,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • dodatkowe jajko do smarowania,
  • garść rodzynek lub żurawiny

Sposób przygotowania:
Do miski wsypuję mąkę. Świeże drożdże rozpuszczam w mleku i dodaję do mąki w tej postaci. Drożdże instant można wrzucić do mąki bezpośrednio. Dodaję pozostałe składniki: mleko (o ile nie dodano z drożdżami), wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko i garść żurawiny. Mieszam, przekładam na blat i wyrabiam około 10 minut, im dokładniej wyrobione ciasto tym lepiej. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy dzielę je na 5 w miarę równych kawałków. Formuję wałeczki. Zlepiam pięć i zabieram się za plecienie chałki. Biorę zewnętrzny wałeczek i przekładam przez dwa sąsiednie i potem powtarzam to z drugiej strony i tak przez cały czas. Zawsze wałek zewnętrzny (raz lewy, raz prawy) przekładam przez dwa do środka. Po uplecieniu chowam pod spód końce i odstawiam na ok. 45 minut aby chałka podrosła. Wtedy smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25-35 minut aż do wyraźnego zezłocenia (chałka nie może być blada) można też sprawdzić patyczkiem czy jest gotowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski