Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 90 ml wody,
- 80 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant,
- 3-4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- dodatkowe jajko do smarowania,
- garść rodzynek lub żurawiny
Sposób przygotowania:
Do miski wsypuję mąkę. Świeże drożdże rozpuszczam w mleku i dodaję do mąki w tej postaci. Drożdże instant można wrzucić do mąki bezpośrednio. Dodaję pozostałe składniki: mleko (o ile nie dodano z drożdżami), wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko i garść żurawiny. Mieszam, przekładam na blat i wyrabiam około 10 minut, im dokładniej wyrobione ciasto tym lepiej. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy dzielę je na 5 w miarę równych kawałków. Formuję wałeczki. Zlepiam pięć i zabieram się za plecienie chałki. Biorę zewnętrzny wałeczek i przekładam przez dwa sąsiednie i potem powtarzam to z drugiej strony i tak przez cały czas. Zawsze wałek zewnętrzny (raz lewy, raz prawy) przekładam przez dwa do środka. Po uplecieniu chowam pod spód końce i odstawiam na ok. 45 minut aby chałka podrosła. Wtedy smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25-35 minut aż do wyraźnego zezłocenia (chałka nie może być blada) można też sprawdzić patyczkiem czy jest gotowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?