Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka z makaronem i cukinią - sprawdź przepis!

Anastazja Bezduszna
Fotolia
Cukinie nie zawsze musimy obierać ze skórki, natomiast po krojeniu należy ją posolić i odstawić, by puściła wodę.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 400 g makaronu rurki,
  • 150 g szynki,
  • 5 pomidorów,
  • ser parmezan,
  • ser żółty,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron. Następnie skrapiamy go oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem. Całość mieszamy. Umyte cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odkładamy. Pomidory kroimy w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę łączymy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykrywamy plastrami cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski