Składniki na 4 porcje:
- 200 g mąki,
- 50 ml wody,
- 1 jajko,
- 1 kaczka,
- 200 g grzybów (rydze),
- 3 gwiazdki anyżu,
- 1 laska cynamonu (może być mielony 10 g),
- 20 ml sosu sojowego,
- 10 g imbiru korzeń,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 g masła,
- 100 g cebuli,
- 100 ml wina białego,
- 1 pączek pietruszki,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W bulionie warzywnym z dodatkiem anyżu, cynamonu i połowy imbiru gotujemy kaczkę. Po ugotowaniu kaczkę mielemy maszynką do mięsa. Zmielone mięso doprawiamy czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, cynamonem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli jest za suche, podlewamy delikatnie bulionem, który otrzymaliśmy z gotowania kaczki.
Mąkę, wodę, jajko z dodatkiem soli dokładnie wyrabiamy, aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki z mięsnego farszu i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?