Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kaczką i rydzami

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Pierogi mają różne oblicza, w zależności od tego jaki farsz i sos przygotujemy. Dziś proponujemy przepis na pierogi z kaczką i rydzami Marcina Antoniewskiego, szefa kuchni restauracji Warto nad Wartą.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g mąki,
  • 50 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 1 kaczka,
  • 200 g grzybów (rydze),
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 1 laska cynamonu (może być mielony 10 g),
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 10 g imbiru korzeń,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 g masła,
  • 100 g cebuli,
  • 100 ml wina białego,
  • 1 pączek pietruszki,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
W bulionie warzywnym z dodatkiem anyżu, cynamonu i połowy imbiru gotujemy kaczkę. Po ugotowaniu kaczkę mielemy maszynką do mięsa. Zmielone mięso doprawiamy czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, cynamonem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli jest za suche, podlewamy delikatnie bulionem, który otrzymaliśmy z gotowania kaczki.
Mąkę, wodę, jajko z dodatkiem soli dokładnie wyrabiamy, aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki z mięsnego farszu i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski