Składniki na 4 porcje:
- 300 g ryżu arborio,
- 200 g borowików,
- 200 g groszku zielonego,
- 100 g oscypka wędzonego,
- 100 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 ml śmietany 30%,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 150 g masła,
- 50 ml oleju,
- 100 ml wina białego,
- sól i pieprz,
- nać pietruszki
Sposób przygotowania:
Na oleju i części masła podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po zeszkleniu dodajemy surowy ryż, który obsmażamy z cebulą, dodajemy starty czosnek i smażymy jeszcze chwilę, a następnie zalewamy białym winem, po wchłonięciu przez ryż wina dolewamy porcjami bulion tak długo, aż ryż osiągnie oczekiwaną przez nas konsystencję. Cały czas mieszamy. Na osobnej patelni podsmażamy borowiki z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażone grzyby łączymy z ryżem, groszkiem, dodajemy resztę masła, śmietanę i tarty oscypek. Zagotowujemy i serwujemy w głębokim talerzu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?