Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Risotto z borówikami i oscypkiem

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Poniżej znajdziesz przepis na risotto z borówkami Marcina Antoniewskiego, szefa kuchni restauracji Warto nad Wartą.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 200 g borowików,
  • 200 g groszku zielonego,
  • 100 g oscypka wędzonego,
  • 100 g cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 150 g masła,
  • 50 ml oleju,
  • 100 ml wina białego,
  • sól i pieprz,
  • nać pietruszki

Sposób przygotowania:
Na oleju i części masła podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po zeszkleniu dodajemy surowy ryż, który obsmażamy z cebulą, dodajemy starty czosnek i smażymy jeszcze chwilę, a następnie zalewamy białym winem, po wchłonięciu przez ryż wina dolewamy porcjami bulion tak długo, aż ryż osiągnie oczekiwaną przez nas konsystencję. Cały czas mieszamy. Na osobnej patelni podsmażamy borowiki z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażone grzyby łączymy z ryżem, groszkiem, dodajemy resztę masła, śmietanę i tarty oscypek. Zagotowujemy i serwujemy w głębokim talerzu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski