Składniki na 4 porcje:
- 300 g dyni,
- 12 krewetek tygrysich,
- 100 g marchwi,
- 50 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g masła,
- 50 ml oleju,
- 50 ml miodu,
- 100 ml wina białego,
- 4 gwiazdki anyżu,
- 1 laska cynamonu (może być mielony 10 g),
- 200 ml śmietany 30%,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- pestki dyni (jeśli lubisz daj dużo),
- tymianek,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię , marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i oleju do zeszklenia z cynamonem, anyżem i miodem, następnie podlewamy białym winem i bulionem, gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na gorącej patelni prażymy pestki dyni aż staną się chrupiące. Rozgotowane warzywa rozdrabniamy mikserem, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Przecieramy przez drobne sito, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni roztapiamy masło, na którym smażymy krewetki z odrobiną czosnku, solimy. Krewetki układamy na talerzu zalewamy gorącą zupą, dekorujemy tymiankiem, pestkami dyni, jeśli akurat mamy, to można skropić odrobiną oleju z pestek dyni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?