Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni z krewetkami

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
- Proponuję ugotować zupę dyniową z krewetkami. To połączenie pomoże nam zapomnieć o słodkawej zupie dyniowej z dzieciństwa - mówi Marcin Antoniewski, szef kuchni restauracji Warto nad Wartą.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g dyni,
  • 12 krewetek tygrysich,
  • 100 g marchwi,
  • 50 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g masła,
  • 50 ml oleju,
  • 50 ml miodu,
  • 100 ml wina białego,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • 1 laska cynamonu (może być mielony 10 g),
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • pestki dyni (jeśli lubisz daj dużo),
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Dynię , marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i oleju do zeszklenia z cynamonem, anyżem i miodem, następnie podlewamy białym winem i bulionem, gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na gorącej patelni prażymy pestki dyni aż staną się chrupiące. Rozgotowane warzywa rozdrabniamy mikserem, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Przecieramy przez drobne sito, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni roztapiamy masło, na którym smażymy krewetki z odrobiną czosnku, solimy. Krewetki układamy na talerzu zalewamy gorącą zupą, dekorujemy tymiankiem, pestkami dyni, jeśli akurat mamy, to można skropić odrobiną oleju z pestek dyni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski