Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sos grzybowo-śmietanowy

AB
123rf
Aromatyczny gęsty sos grzybowy świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, makaronów albo do mięs. Można go przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych.

Składniki:

  • 500 g grzybów,
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Oczyszczone i pokrojone grzyby wrzucamy do garnka z małą ilością wody. Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po upływie tego czasu grzyby odcedzamy (zostawiamy wodę do podlewania). Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy grzyby, mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem około 20 minut, dolewając w razie potrzeby wodę z grzybów. Potem całość doprawiamy pieprzem i solą. Odlewamy trochę „soku” grzybowego z patelni do śmietany i mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy do grzybów na patelni. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski