Składniki:
- 500 g grzybów leśnych,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 1 czerstwa bułka pszenna,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g bułki tartej,
- pieprz, tymianek,
- majeranek, sól,
- 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Dodajemy grzyby i całość dusimy pod przykryciem przez około 20 min. Następnie odkrywamy i podsmażamy aż do odparowania nadmiaru wody. Ta przygotowane grzyby miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do odciśniętej z wody bułki wraz z jajkiem i mieszamy. Przyprawiamy i dodajemy pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy każdą w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?